Znudziły się Wam klasyczne zupy? Zaskoczcie swoich najbliższych smaczną zupą z papryki. Wystarczy czerwoną paprykę pokroić w kosteczkę, a marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Do zupy warto dodać estragon i bazylię – taka kompozycja ziół sprawi, że zupa będzie pyszna i aromatyczna. Dzięki startej marchwi zupa nabrała naturalnej gęstości i słodkiego akcentu. Jeśli chcecie, aby Wasza zupa paprykowa była mniej słodka, zróbcie kontrast zupy, tzn. dodajcie sól lub ocet.
Ciekawym dodatkiem do zupy paprykowej są prażone pestki dyni i słonecznika. Posypcie nimi zupę zaraz przed podaniem.
Smacznego!
Składniki:
1 marchew
1 cebula
5-6 czerwonych papryk
1,5 l Rosołu warzywnego Kucharek
1 kwaśne jabłko
Ocet winny do smaku
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
Olej rzepakowy
Do smaku: Estragon, Bazylia otarta, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do niej startą na tarce marchewkę, chwilę smażymy i wlewamy odrobinę wody. Całość jeszcze chwilę smażymy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, pozostałą część kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka z cebulą, zalewamy rosołem i gotujemy ok. 5-10 minut. Następnie dodajemy przyprawy. Garnek zdejmujemy z ognia, całość rozdrabniamy za pomocą blendera na krem, po czym ponownie wstawiamy na ogień. Jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy odrobinę octu (lub soku z cytryny) oraz miód. Na suchej rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika. Solimy. Zupę podajemy w głębokiej misce z kleksem z gęstego jogurtu oraz prażonymi ziarnami. Na koniec ozdabiamy odrobiną miodu i kolorowym pieprzem.
Zobacz videoTUTAJ