Kiedy za oknami temperatura coraz niższa, warto zadbać o to, aby w naszym menu znalazły się rozgrzewające potrawy. Zupa borowikowa z pewnością do takich należy. Jej aromat przywołuje wspomnienia wczesnej jesieni, a smak zachwyca degustatorów.
Podczas jesienno-zimowych dni warto sięgnąć po inspiracje do kuchni beskidzkiej. Cechą dla niej charakterystyczną jest prostota i czerpanie z sezonowych darów natury. Dzięki temu jest ona bardzo pożywna, rozgrzewająca i dodająca energii.
Jedną z idealnych propozycji jest pyszna i niezwykle aromatyczna zupa borowikowa, którą można przygotować również z mrożonych grzybów. Należy wówczas pamiętać o tym, aby na dzień przed planowanym jej ugotowaniem – rozmrozić borowiki. W zależności od kulinarnego gustu można przygotować ją jako zupę klasyczną lub zupę krem.
Krok 1 – lista zakupów
350-400 g świeżych lub mrożonych borowików
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
1 cebula
½ szklanki (125 ml) śmietany min. 18 proc.
1 łyżka mąki pszennej
1 pęczek natki pietruszki
Krok 2 – dzień wcześniej
Jeśli do przygotowania zupy będziesz używać mrożonych borowików, rozmroź je dzień wcześniej.
Krok 3.
Grzyby pokrój w plastry, zalej zimną wodą, dodaj przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 4.
Zagotuj i odstaw.
Krok 5.
Wyjmij przyprawy i cebulę.
Krok 6.
Doprowadź zupę do wrzenia i zagęść rozmieszaną w śmietanie mąką.
Krok 7.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 8.
Posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe.