Nasz Tir kulinarny zatrzymuje się tym razem w Kamieniu Pomorskim – 13 lipca na Stadionie Miejskim przy ulicy Wolińskiej. Wielkie grillowanie z Robertem Sową rozpoczynamy już o godzinie 16.00 – szykujcie się więc na soczyste kiełbaski i wyborne ryby. Wszystkich chętnych zapraszamy również po moc upominków i nagród. Tak jak zawsze imprezie towarzyszyć będą liczne konkursy oraz wspaniałe koncerty. W Kamieniu Pomorskim spotkamy się z zespołem Papa D, który zagra około godziny 19.00 oraz Kasią Kowalską, która pojawi się na scenie około godziny 20.30.
Spotkanie poprowadzą: Zygmunt Chajder, Jarek Budnik i Piotr Jaworski.
A tak grillowaliśmy i bawiliśmy się w Ślesinie:
Partnerami akcji są:
Wspólnemu gotowaniu podczas Złotych Przebojów na wakacjach towarzyszy nasz partner KONSPOL
Kiełbaski beskidzkie z kurczaka z boczkiem
Danie w 25 min
dla 4 osób
Składniki:
1 opakowanie Kiełbasek beskidzkich z kurczaka Konspol
8 plasterków boczku wędzonego
1 pęczek młodej cebulki dymki
4-6 łyżek oliwy
czarny pieprz
całe ziarna pieprzu czerwonego
kilka listków świeżego tymianku
Sałatka:
1 papryka czerwona
2 pomidory
2 ogórki świeże
oliwki
1 czerwona cebula
sos vinegrette
Przygotowanie:
Kiełbaski naciąć wzdłuż. Dymkę oczyścić z zewnętrznej warstwy. Opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Połowę dymki drobno posiekać. Następnie powkładać w nacięcia w kiełbaskach. Każdą kiełbaskę owinąć ciasno plasterkiem boczku i spiąć wykałaczkami.
Przygotowane kiełbaski ułożyć na tackach do grillowania. Obok położyć pozostałe dymki. Posmarować kiełbaski oliwą. Wierzch posypać dwoma rodzajami pieprzu i tymiankiem.
Grillować kilka minut, aż boczek się zarumieni i będzie chrupki. W trakcie grillowania kiełbaski przewrócić, żeby dobrze podpiekły się z obu stron.
Sałatka:
Warzywa pokroić w kostkę, następnie polać je sosem vinaigrette.