„Jedz mniej tłuszczów”, „ograniczaj węglowodany”, „nie przesadzaj z białkami”, „nie łącz pomidora z ogórkiem”, „jeśli ryż, to tylko dziki”, „wystrzegaj się mleka”… Zewsząd ktoś ma dla nas jakąś świetną i sprawdzoną poradę dotyczącą sposobu odżywiania. Jak nie zwariować w tym informacyjnym szumie?
Odpowiedź jest prosta - należy odżywiać się rozsądnie. Co to znaczy? Diety cud nie istnieją, ale istnieją doskonałej jakości produkty i pomysły na ich wykorzystanie, które pozwalają stworzyć idealne menu zapewniające kondycję fizyczną, zdrowie i doskonały nastrój. To niezwykle ważne, by nasza dieta była urozmaicona i dostosowana do trybu życia i predyspozycji zdrowotnych. Jeśli nie ma czasu by przygotować zdrowy posiłek, można skorzystać z gotowych rozwiązań i zjeść wartościowy, dobry obiad w jednej z 33 restauracji Olimp, gdzie codziennie powstają posiłki bazujące na najwyższej jakości mięsie, rybach, świeżych owocach i warzywach. Zamiast tłustych potraw warto spróbować uwielbianych powszechnie makaronów, pierogów czy kopytek przygotowanych na mące gryczanej lub orkiszowej szczególnie cennej dla osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego czy sercowo-naczyniowego.
Częstym błędem popełnianym w domu jest nieodpowiednia obróbka warzyw, co wpływa na utratę wartości odżywczych – można je podawać na wiele sposobów – w postaci surówek, grillowane, duszone czy marynowane. Warzywne smaki - surówki z selera z rodzynkami czy marchewki baby z groszkiem w sosie śmietanowo-marchewkowym spróbować można w każdej z restauracji Olimp. Bogaty wybór warzyw jest tym bardziej istotny, iż zgodnie z zasadą zdrowego odżywiania powinny one stanowić 50% tego, co znajduje się na naszym talerzu, pozostałe 50% w równych częściach powinny zajmować węglowodany złożone i białka. Można wybierać między mięsem grillowanym czy pieczonym, filetem z dorsza, soli czy niezastąpionym pod względem wartości odżywczych, witamin i kwasów omega – łososiem podawanym np. ze szpinakiem pod beszamelem. Całość dopełniają wszelkiego rodzaju kasze, brązowy ryż, soczewica czy pełnoziarniste makarony. | ![]() |
Doskonałą przekąską po zdrowym obiedzie czy też alternatywą deseru mogą być suszone mieszanki owoców lub „witaminowe bomby” zamknięte w szklance naturalnego soku owocowego. Coraz popularniejsze stają się smoothies - gęste koktajle z surowych owoców i jarzyn, które można łączyć ze sobą dowolnie, aż do uzyskania idealnego smaku. W restauracjach Olimp to Wy decydujecie na jakie połączenie macie ochotę, ponieważ wszystkie smoothies są przygotowywane na miejscu i na zamówienie.
![]() |
![]() |
Częstym błędem, gdy myślimy o zdrowym odżywianiu, są liczne wyrzeczenia, jakie wiążą się z takim postanowieniem. Jeść należy wszystko, gdyż organizm potrzebuje różnorodnych składników, można jedynie umiejętnie ograniczać lub zastępować te, które w nadmiarze szkodzą. Biały cukier można zastępować zdrowym odpowiednikiem jakim jest miód. Zamiast soli można bardziej przyprawić danie ziołami takimi jak bazylia, estragon, tymianek czy pietruszka - dzięki czemu smak potrawy będzie bardziej wyrazisty. Doskonałe połączenie zdrowych zamienników to np. kurczak w ziołowej panierce, warzywa z ziołami czy sosy na bazie miodu, które znaleźć można w menu restauracji Olimp. |