Przechowywanie produktów spożywczych stało się bardzo ważnym aspektem naszego życia, którym rządzą pewne reguły. Aby zachować pełnię wartości odżywczych i smakowych, należy pamiętać o tym, że każdy produkt z osobna należy przechowywać czy mrozić w inny sposób. Na szczęście żyjemy w czasach, w których to profesjonalne urządzenia wykonują za nas większą pracę, a my możemy w pełni wygodnie i komfortowo korzystać z zalet najnowocześniejszych technologii i cieszyć się smakiem przechowywanych potraw czy produktów.
Dzieci są najważniejsze
Czas wakacyjny to dla wielu dzieci okres beztroski, dobrej zabawy i odpoczynku od codziennej nauki. W takich chwilach, kiedy słońca jest najwięcej, a pogoda dopisuje, należy się mocno postarać o to, aby posiłki spożywane przez nasze dzieci były w pełni zdrowe, świeże i dostarczały im energii oraz witalności. Okres powakacyjny, kiedy dzieci wracają do szkół, to z kolei to bardzo ważny czas dla każdego z nich. Nie tylko ze względu na nowopoznanych kolegów, nowe przedmioty i wycieczki klasowe, ale również dlatego, że to właśnie w tym czasie nasze dzieci dojrzewają i kształtują swoje osobowości. Dlatego tak ważną rolę mają rodzice, którzy uczą dzieci m.in. racjonalnego podejścia do żywienia. Na szczęście coraz mniejszą popularnością cieszą się gotowe i zapakowane posiłki kupowane na wynos, a coraz częściej decydujemy się na przygotowanie posiłków w domu w zgodzie z zasadami zdrowego żywienia oraz regułami dotyczącymi przechowywania dań.
Lodówka - przechowywanie żywności tak by dłużej zachowała świeżość Bez wątpienia to dzięki odpowiedniemu przechowywaniu żywności, ta zachowuje swoją świeżość na dłużej. Lodówka to miejsce idealne i niezwykle wygodne, dzięki któremu nasza żywność zachowa swoje walory odżywcze. Komora świeżości w urządzeniach marki Bosch, utrzymuje świeżość warzyw i owoców nawet dwa razy dłużej, a praktycznie zaprojektowane wnętrza chłodziarko – zamrażarek, z przejrzystymi półkami i dużymi pojemnikami przesuwającymi się na teleskopowych prowadnicach, sprawiają, że układanie i wysuwanie jedzenia nigdy nie było tak szybkie i wygodne. Różne produkty wymagają różnych warunków przechowywania. Suche środowisko lubią ryby, mięso i produkty mleczne, z kolei więcej wilgoci potrzebują owoce i warzywa. Produkty takie jak kasze, ryż czy grzyby też potrzebują odrębnego miejsca w lodówce. Na szczęście niczym nie musimy się martwić, bo specjalnie przystosowane do tego chłodziarko-zamrażarki Bosch wyposażone są w najnowsze technologie chłodzące dostosowane do każdego rodzaju żywności. |
![]() |
|
Mrożenie – zatrzymanie smaku na dłużej Mrożenie warzyw, owoców, ryb czy mięs, a także świeżych ziół weszło nam w nawyk. I nie ma się czemu dziwić, gdyż jest to nie tylko wygodne, ale i użyteczne – mrożone przez nas produkty zachowują swoje walory odżywcze, a my możemy się cieszyć nimi o każdej porze roku. Jednak mrożenie niesie za sobą pewne zasady, których należy przestrzegać, aby produkty jak najdłużej zachowały świeżość i głębię smaku. Oczywiście przygotowując produkty spożywcze do mrożenia, należy je najpierw dokładnie umyć i osuszyć. Z owoców i warzyw należy usunąć zbędne szypułki, z ryb łuski, a z mięs tłuszcz. Zioła warto drobno pokroić, choć tak naprawdę jest to kwestia indywidualna, uzależniona od naszego gustu. Najlepiej zamrażać produkty w specjalnie stworzonych do tego woreczkach lub w pudełkach plastikowych z pokrywkami. |
Maksymalny czas przechowywania konkretnych produktów to ok. 8 miesięcy dla wieprzowiny, 9 dla cielęciny, ok. 10-12 dla chudej wołowiny. Tłuste mięsa powinniśmy przechowywać najdłużej ok. 4 miesięcy, a ryby 3. Warzywa możemy mrozić aż pół roku, a owoce i świeże zioła nawet do 9 miesięcy.
Łatwość przygotowania przetworów Zachowanie smaków lata na jesień czy zimę to świetny pomysł i zarazem pragnienie wielu z nas. Czyż nie wspaniale jest w środku zimy zrobić deser z leśnych owoców, który nie tylko przeniesie nas w czasie kilka miesięcy wstecz, ale i dostarczy naszemu organizmowi mnóstwa witamin? Właśnie dlatego warto zdecydować się na mrożonki, których przygotowanie i przechowywanie już nie kojarzy się z karkołomnymi i czasochłonnymi czynnościami, a sam proces rozmrażania ze zlepionymi owocami i utratą prawdziwego smaku. Dzięki technologii NoFrost, mrożenie nigdy nie było tak szybkie, wygodne i komfortowe. Innowacyjny system cyrkulacji powietrza wyciąga wilgoć z komory zamrażarki i usuwa ją do specjalnego parownika. W ten sposób NoFrost zapobiega więc powstawaniu lodu, przy jednoczesnym zapewnieniu idealnych warunków do przechowywania i mrożenia produktów. Ekskluzywna wielofunkcyjność dostępna dla każdego |
![]() |
Wygoda, energooszczędność i maksimum praktyczności oraz użyteczności, to cechy, których oczekujemy w naszym życiu.Produkty Bosch, od samego początku projektowane są z myślą o spełnieniu naszych największych oczekiwań, ale i o jak najlepszej funkcjonalności. Dlatego też powstały m.in. chłodziarko- zamrażarki typu side-by-side, łączące dużą pojemność, wysoką jakość designu oraz zapewniające najwyższą świeżość i wydajność. Projekty wnętrz chłodziarek można dostosowywać do swoich potrzeb, gdyż elastyczny system półek pozwala na zwolnienie potrzebnej przestrzeni. Jeśli więc przygotowaliście tort i chcecie stworzyć dla niego pionową przestrzeń, nie stanowi to problemu, gdyż dzieloną szklaną półkę można wsunąć lub wyjąć w całości. Jeśli chcecie sięgnąć po przygotowany na jesień i zimę dżem z truskawek, usytuowany na samym końcu półki, zrobicie to łatwością, gdyż półki są łatwo dostępne. Tak doskonale skonstruowane produkty, które oszczędzają nie tylko nasz czas, ale i energię, każdy może mieć w swoim domu. Dzięki pomocy nowoczesnych technologii, z łatwością możemy zadbać o najważniejsze - zdrowie rodziny oraz własne. Nasz dom może stać się kopalnią witamin, a dzięki dostępnym narzędziom, jak blendery czy miksery, przygotowanie przetworów zajmie dosłownie chwilę. Przechowywanie ich jest jeszcze prostsze, bo wszystkim zajmą się już specjalnie stworzone do tego urządzenia.