Zatrzymaj smak na dłużej

Przechowywanie produktów spożywczych stało się bardzo ważnym aspektem naszego życia, którym rządzą pewne reguły. Aby zachować pełnię wartości odżywczych i smakowych, należy pamiętać o tym, że każdy produkt z osobna należy przechowywać czy mrozić w inny sposób. Na szczęście żyjemy w czasach, w których to profesjonalne urządzenia wykonują za nas większą pracę, a my możemy w pełni wygodnie i komfortowo korzystać z zalet najnowocześniejszych technologii i cieszyć się smakiem przechowywanych potraw czy produktów.
Dzieci są najważniejsze
Czas wakacyjny to dla wielu dzieci okres beztroski, dobrej zabawy i odpoczynku od codziennej nauki. W takich chwilach, kiedy słońca jest najwięcej, a pogoda dopisuje, należy się mocno postarać o to, aby posiłki spożywane przez nasze dzieci były w pełni zdrowe, świeże i dostarczały im energii oraz witalności. Okres powakacyjny, kiedy dzieci wracają do szkół, to z kolei to bardzo ważny czas dla każdego z nich. Nie tylko ze względu na nowopoznanych kolegów, nowe przedmioty i wycieczki klasowe, ale również dlatego, że to właśnie w tym czasie nasze dzieci dojrzewają i kształtują swoje osobowości. Dlatego tak ważną rolę mają rodzice, którzy uczą dzieci m.in. racjonalnego podejścia do żywienia. Na szczęście coraz mniejszą popularnością cieszą się gotowe i zapakowane posiłki kupowane na wynos, a coraz częściej decydujemy się na przygotowanie posiłków w domu w zgodzie z zasadami zdrowego żywienia oraz regułami dotyczącymi przechowywania dań.
Lodówka - przechowywanie żywności tak by dłużej zachowała świeżość Bez wątpienia to dzięki odpowiedniemu przechowywaniu żywności, ta zachowuje swoją świeżość na dłużej. Lodówka to miejsce idealne i niezwykle wygodne, dzięki któremu nasza żywność zachowa swoje walory odżywcze. Komora świeżości w urządzeniach marki Bosch, utrzymuje świeżość warzyw i owoców nawet dwa razy dłużej, a praktycznie zaprojektowane wnętrza chłodziarko – zamrażarek, z przejrzystymi półkami i dużymi pojemnikami przesuwającymi się na teleskopowych prowadnicach, sprawiają, że układanie i wysuwanie jedzenia nigdy nie było tak szybkie i wygodne. Różne produkty wymagają różnych warunków przechowywania. Suche środowisko lubią ryby, mięso i produkty mleczne, z kolei więcej wilgoci potrzebują owoce i warzywa. Produkty takie jak kasze, ryż czy grzyby też potrzebują odrębnego miejsca w lodówce. Na szczęście niczym nie musimy się martwić, bo specjalnie przystosowane do tego chłodziarko-zamrażarki Bosch wyposażone są w najnowsze technologie chłodzące dostosowane do każdego rodzaju żywności. |
![]() |
|
Mrożenie – zatrzymanie smaku na dłużej Mrożenie warzyw, owoców, ryb czy mięs, a także świeżych ziół weszło nam w nawyk. I nie ma się czemu dziwić, gdyż jest to nie tylko wygodne, ale i użyteczne – mrożone przez nas produkty zachowują swoje walory odżywcze, a my możemy się cieszyć nimi o każdej porze roku. Jednak mrożenie niesie za sobą pewne zasady, których należy przestrzegać, aby produkty jak najdłużej zachowały świeżość i głębię smaku. Oczywiście przygotowując produkty spożywcze do mrożenia, należy je najpierw dokładnie umyć i osuszyć. Z owoców i warzyw należy usunąć zbędne szypułki, z ryb łuski, a z mięs tłuszcz. Zioła warto drobno pokroić, choć tak naprawdę jest to kwestia indywidualna, uzależniona od naszego gustu. Najlepiej zamrażać produkty w specjalnie stworzonych do tego woreczkach lub w pudełkach plastikowych z pokrywkami. |
Maksymalny czas przechowywania konkretnych produktów to ok. 8 miesięcy dla wieprzowiny, 9 dla cielęciny, ok. 10-12 dla chudej wołowiny. Tłuste mięsa powinniśmy przechowywać najdłużej ok. 4 miesięcy, a ryby 3. Warzywa możemy mrozić aż pół roku, a owoce i świeże zioła nawet do 9 miesięcy.
Łatwość przygotowania przetworów Zachowanie smaków lata na jesień czy zimę to świetny pomysł i zarazem pragnienie wielu z nas. Czyż nie wspaniale jest w środku zimy zrobić deser z leśnych owoców, który nie tylko przeniesie nas w czasie kilka miesięcy wstecz, ale i dostarczy naszemu organizmowi mnóstwa witamin? Właśnie dlatego warto zdecydować się na mrożonki, których przygotowanie i przechowywanie już nie kojarzy się z karkołomnymi i czasochłonnymi czynnościami, a sam proces rozmrażania ze zlepionymi owocami i utratą prawdziwego smaku. Dzięki technologii NoFrost, mrożenie nigdy nie było tak szybkie, wygodne i komfortowe. Innowacyjny system cyrkulacji powietrza wyciąga wilgoć z komory zamrażarki i usuwa ją do specjalnego parownika. W ten sposób NoFrost zapobiega więc powstawaniu lodu, przy jednoczesnym zapewnieniu idealnych warunków do przechowywania i mrożenia produktów. Ekskluzywna wielofunkcyjność dostępna dla każdego |
![]() |
Wygoda, energooszczędność i maksimum praktyczności oraz użyteczności, to cechy, których oczekujemy w naszym życiu.Produkty Bosch, od samego początku projektowane są z myślą o spełnieniu naszych największych oczekiwań, ale i o jak najlepszej funkcjonalności. Dlatego też powstały m.in. chłodziarko- zamrażarki typu side-by-side, łączące dużą pojemność, wysoką jakość designu oraz zapewniające najwyższą świeżość i wydajność. Projekty wnętrz chłodziarek można dostosowywać do swoich potrzeb, gdyż elastyczny system półek pozwala na zwolnienie potrzebnej przestrzeni. Jeśli więc przygotowaliście tort i chcecie stworzyć dla niego pionową przestrzeń, nie stanowi to problemu, gdyż dzieloną szklaną półkę można wsunąć lub wyjąć w całości. Jeśli chcecie sięgnąć po przygotowany na jesień i zimę dżem z truskawek, usytuowany na samym końcu półki, zrobicie to łatwością, gdyż półki są łatwo dostępne. Tak doskonale skonstruowane produkty, które oszczędzają nie tylko nasz czas, ale i energię, każdy może mieć w swoim domu. Dzięki pomocy nowoczesnych technologii, z łatwością możemy zadbać o najważniejsze - zdrowie rodziny oraz własne. Nasz dom może stać się kopalnią witamin, a dzięki dostępnym narzędziom, jak blendery czy miksery, przygotowanie przetworów zajmie dosłownie chwilę. Przechowywanie ich jest jeszcze prostsze, bo wszystkim zajmą się już specjalnie stworzone do tego urządzenia.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się