Słodkie ziemniaki od niedawna podbijają podniebienia Polaków. W smaku przypominają marchewkę, natomiast kolor przypomina dynię piżmową – po upieczeniu potrafią uzależnić. Zupełnie inne od zwykłych ziemniaków raczej nie zastąpią ich miejsca, ale zagwarantują wyjątkowy smak potraw.
Pomarańczowe bulwy to jedne z najzdrowszych warzyw, dlatego też często zalecane są przez dietetyków dla osób odchudzających się. 100 gram batatów zawiera tylko 85 kalorii. Dostarczają witaminę A, witaminę C oraz błonnik.
Delikatny, słodkawy smak batatów odkryły już plemiona Inków i Majów. Dziś znając możliwości batatów chętnie zajadamy je zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Można je zaserwować gościom w formie frytek jako przystawka lub pieczonych batatów/purée jako dodatek do potrawy. Świetnie smakują przyprawione czosnkiem i solą, ale również z dodatkiem kolendry.
Pamiętaj:
- wybieraj bataty o gładkiej, suchej skórce
- przechowuj w ciemnym miejscu o temp. 12 stopni