Zamienisz ziemniaki na to warzywo?

02.03.2015

Słodkie ziemniaki od niedawna podbijają podniebienia Polaków. W smaku przypominają marchewkę, natomiast kolor przypomina dynię piżmową – po upieczeniu potrafią uzależnić. Zupełnie inne od zwykłych ziemniaków raczej nie zastąpią ich miejsca, ale zagwarantują wyjątkowy smak potraw.

Pomarańczowe bulwy to jedne z najzdrowszych warzyw, dlatego też często zalecane są przez dietetyków dla osób odchudzających się. 100 gram batatów zawiera tylko 85 kalorii. Dostarczają witaminę A, witaminę C oraz błonnik.

Delikatny, słodkawy smak batatów odkryły już plemiona Inków i Majów. Dziś znając możliwości batatów chętnie zajadamy je zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Można je zaserwować gościom w formie frytek jako przystawka lub pieczonych batatów/purée jako dodatek do potrawy. Świetnie smakują przyprawione czosnkiem i solą, ale również z dodatkiem kolendry.

Pamiętaj:

- wybieraj bataty o gładkiej, suchej skórce

- przechowuj w ciemnym miejscu o temp. 12 stopni

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Czarnula666

15.03.2015 12:20
Futka ja chyba też zamienie ziemniaki na bataty po tym co przeczytałam :)

malami199216

03.03.2015 11:39
muszę wypróbować :)

Wiktoria29

02.03.2015 15:09
lubię krem z batatów ale niestety są one u nas jeszcze drogie

Futka

02.03.2015 15:04
Uwielbiam bataty! :) Już dawno zagościły na moim stole. Bataty są dla mnie smaczniejsze i delikatniejsze. Lubię także ich słodkawy smak oraz kolor, który doskonale rozświetla obiadowy talerz. Ja zamieniłam już ziemniaki na bataty - pokochała je także cała moja rodzina :)

norweska20

02.03.2015 15:02
muszę się z nimi zapoznać :)
prymat