Wszyscy je kochamy…

08.06.2015

Można śmiało powiedzieć, że czerwiec smakuje truskawkami. Ten znak, a raczej smak nadchodzącego lata jest uwielbiany chyba przez wszystkich.

Lato ma smak truskawek

Choć truskawki dostępne są teraz przez cały rok, bo importowane docierają nawet w grudniu, to jednak najlepiej smakują te polskie w czerwcu. Niekoniecznie truskawki muszą być ogromne czy idealnie równe jak te zagraniczne. Najważniejsze, aby były słodkie i aromatyczne… Intensywna czerwona barwa, zawadiacki ogonek, fachowo zwany szypułką i uroczy kształt serca sprawiają, że truskawki są po prostu zachwycające.

Truskawka to taka wyrośnięta poziomka

Truskawka to botaniczna jagoda – tak jak awokado, arbuz, banan czy pomidor. Jak wielu się domyśla truskawki wywodzą się od dziko rosnących poziomek. 

W XVIII wieku w Wersalu z krzyżówki dwóch gatunków poziomek udało się wyhodować nową odmianę o dużych owocach zwaną poziomką ananasową. Truskawka zawiera cenne substancje: witaminę C, fosfor i żelazo. 

Polska jest na siódmym miejscu pod względem hodowli. Natomiast ostatnio w marketach ogrodniczych pojawiły się odmiany doniczkowe, które możemy śmiało hodować na balkonie.

Z czym się to je?

Pierwsze truskawki zwykle jadamy w czystej postaci - bez cukru, bitej śmietany czy innych dodatków. Najlepiej smakują prosto z kobiałki, a nawet z krzaczka, jeśli tylko mamy do nich dostęp. Kolejnym krokiem są koktajle i desery. Truskawki to doskonała inspiracja do przygotowania ciast i tortów, lodów, gofrów, naleśników, pierogów i knedli czy domowych nalewek…

Jednak warto wiedzieć, że truskawki doskonale smakują także w sałatkach i to nie tylko owocowych. Dodane do sałatek na bazie rukoli czy szpinaku wzbogacą i urozmaicą smak. Ciekawie grają też z daniami wytrawnymi. Każdy, kto lubi kompilacje smaków słodkich i słonych, zasmakuje w połączeniu mięsa i ryb z dodatkiem truskawek.

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat