Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Współczesna kuchnia polska okiem Roberta Sowy

Współczesna kuchnia polska okiem Roberta Sowy

Nowoczesna kuchnia polska to przepisy na potrawy od wieków królujące na polskich stołach, ale w nowej, odświeżonej wersji. Kuchnia polska od zawsze podlegała zmianom, lecz w ostatnich latach stały się one szczególnie widoczne. Zwracamy większą uwagę na zasady żywienia i reguły sztuki kulinarnej, a otwarcie Polski na świat przyniosło zainteresowanie kuchniami innych narodów.

Polska kuchnia jest naszym dziedzictwem i powodem do dumy, zachwyca świat na przykład doskonałą dziczyzną. Z tym szlachetnym i wybornym w smaku mięsem doskonale współgrają wszelkie tradycyjne dodatki z runa leśnego, takie jak grzyby marynowane, jagody, konfitury z borówek, a także powidła z jeżyn.

Aby przekonać się, jaka jest polska kuchnia, trzeba się zastanowić, czym ona pachnie i jak smakuje, sięgnąć po tradycyjne przepisy. Dla mnie pachnie miodem, kiszonkami i chlebem na zakwasie. Zachęcam, abyśmy chętniej sięgali po olej lniany i rzepakowy albo trochę zapomniany olej rydzowy, który jest chlubą Wielkopolski. Żubrówka i miody pitne, które świetnie komponują się z naszą kuchnią, a także nalewki, nie tylko te klasyczne ze śliwek i wiśni, ale też z orzechów czy z dodatkiem przypraw korzennych - to nasze fantastyczne rodzime smaki.

W każdym regionie Polski można zjeść coś oryginalnego, zaskakującego i zarazem pysznego. Chylę czoła przed kulinarną tradycją Podlasia. Warto tam spróbować kiszki ziemniaczanej, serów korycińskich, miodu malinowego, szynki jagnięcej i oczywiście świetnych wyrobów z dziczyzny.

Po sąsiedzku – na Pojezierzu Mazurskim – warto skosztować ryb: sielawy, węgorza czy sandacza. Natomiast w Augustowie jadłem ostatnio wyśmienity comber z jelenia z borowikami i jarzębiną, a do tego racuszki z polskiej cukinii. To danie staropolskie, które zachwyciło mnie doskonałym smakiem!

Polską kuchnią można się świetnie bawić, wykorzystując w przepisach na przykład bryndzę, podhalański oscypek, polskie sery (Bursztyn, Rubin) czy miody: gryczany, spadziowy, lipowy, wrzosowy lub akacjowy.

Nowoczesna kuchnia polska nie może obyć się bez ziół i przypraw, które ożywią smak potraw inspirowanych tradycją. Dzięki przyprawom Prymat możemy na nowo odkrywać znane już w kuchni staropolskiej aromatyczne zioła, intensywne w smaku i barwie papryki, bogactwo przypraw korzennych czy zaostrzające smak potraw różne rodzaje pieprzu.

Natomiast przygotowane dla konkretnych dań specjalistyczne mieszanki przypraw pozwolą wyczarować pyszne potrawy między innymi z nowoczesnej kuchni polskiej.

Mam nadzieję, że zachęcę Państwa do rozsmakowania się w wyśmienitych polskich daniach.

Radości z gotowania, Robert Sowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak