Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosna, wiosna, ech gdzie ty….

Wiosna, wiosna, ech gdzie ty….

 

Wiosna, wiosna, ech gdzie ty….

Powoli na straganach,  w ulubionych warzywniakach, a także w marketach pojawiają się nowalijki. A nowalijki to nic innego jak pierwsze w sezonie młode warzywa takie jak szczypiorek,  pietruszka, rzodkiew czy sałata.

 

Co prawda na gruntowe warzywa jeszcze nie można liczyć, ale w przydomowych szklarniach i te wyhodowane na domowym parapecie (szczypior, pietruszka lub kiełki) mogą cieszyć oko i podniebienie już teraz.

 

Oczywiście temat nowalijek rozgrzewa wielu do czerwoności, a to za sprawą warzyw pochodzących z przemysłowych szklarni, gdzie stosowane są nawozy. Jednak zachowując umiar lub sięgając po produkty z upraw ekologicznych, będziemy się cieszyć smakiem młodych i świeżych warzyw bez obaw.

 

Młode warzywa warto wprowadzić do diety jako dodatek do posiłków, który doda wiosennych kolorów naszym potrawom. Szczypiorek,  pietruszka, rzodkiew czy sałata to smaczne i atrakcyjne dodatki do kanapek na śniadanie, obiad i kolację. Twarożek z rzodkiewką i koperkiem, jajecznica ze szczypiorkiem, ziemniaki posypane koperkiem czy choćby kanapka z liściem młodej sałaty szczególnie wiosną smakują wyśmienicie! Będą też idealnym składnikiem wiosennych sałatek i past kanapkowych, które wzbogacone o cenne witaminy i minerały, dodadzą sił i pomogą zapomnieć o wiosennym przesileniu.

 

A jak Was inspirują nowalijki?

 

 

Sałatka ziemniaczana z szynką

 Wiosna, wiosna, ech gdzie ty….
 
Składniki dla 4 osób:
1 kg młodych ziemniaków
200 g szynki
2 pęczki rzodkiewek
1 główka sałaty lodowej
1 czerwona papryka
1 pęczek dymki lub szczypiorku,
1 łyżka uprażonych pestek słonecznika
Sól morska
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
 
Sos:
2 saszetki Sosu sałatkowego polskiego koperkowo-ziołowego Prymat
200 g jogurtu naturalnego
Pieprz czarny mielony
szczypta Papryki słodkiej Prymat
sok z 1 cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania: Sos sałatkowy polski koperkowo-ziołowy Prymat wymieszać z oliwą, dodać jogurt, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i odrobiną papryki, odstawić do lodówki. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie, po wystudzeniu pokroić w kostkę. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Szynkę pokroić w kostkę. Rzodkiewki i paprykę oczyścić, a następnie pokroić na kawałki. Dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Ziemniaki wymieszać z warzywami i szynką, polać obficie sosem polskim i posypać pestkami słonecznika.

 

 

 

 

Chłodnik z botwinki z jajkami przepiórczymi

 Wiosna, wiosna, ech gdzie ty….

Składniki :
1 pęczek botwinki
100 ml śmietany kremówki
250 ml  jogurtu naturalnego
250 ml kefiru
1 łyżka octu winnego
6 rzodkiewek
2 świeże ogórki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
100 g  cielęciny upieczonej w przyprawie do pieczenia mięs lub innego pieczonego mięsa
4 ugotowane jajka przepiórcze
Sól, Pieprz czarny mielony, Przyprawa uniwersalna Kucharek

 

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Rzodkiewki i ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

 

Sprawdźcie przepisy naszych Doradców z nowalijkami:

 

Wiosna na talerzu i pierwsze nowalijki

Prosta surówka z rzodkiewkami i surimi

leonowie 23.04.2013 10:39
To jest właśnie to za czym tęsknimy zimą, świeże młodziutkie warzywa:)sałatkę dzisiaj wypróbuję:)
IwonaDD 23.04.2013 09:31
Dziękuję za odpowiedź,p.Hanna Grykałowska podbiła moje serce i podniebienie, a p. Robert Sowa już od dawana jest niekwestiowanym autorytetem w kuchni polskiej,naprawdę przewspaniałe propozycje!dziękuje w imieniu swoim i innych użytkowników, którzy mogą czerpać tak wspaniałe inspiracje !
Doradca Smaku 23.04.2013 08:59
@Iwona, nasi specjaliści tworzą przepisy specjalnie dla Was. Autorką sałatki jest Hanna Grykałowska, natomiast przepis na Chłodnik stworzył Robert Sowa. Więcej przepisów znajdziesz oczywiście w serwisie :)
IwonaDD 22.04.2013 17:20
zaprezentowaliście tak wspaniałe przepisy tutaj,że ślinka cieknie na sam ich widok, nie wiem kto jest ich autorem, ale chyle czoła dla tego "cudotwórcy", naprawdę przeapetyczne.. co do nowalijek, to ci co dużo krzyczą o nawozach itp, wcale nie musi być prawdą, ja już mam swoją rzodkiewkę,szczypiorek, koperek i tylko patrzeć jak sałata będzie dobra, więc wczesne wcale nie znaczy,że z nawozem, wystarczy na działce czy w ogródku zrobić mały tunel

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak