Polskie święta wielkanocne to kolorowe pisanki, wiosenne kwiaty i dekoracje, stół pełen świątecznych przysmaków, śmigus dyngus, rodzinne spotkania i popołudniowe spacery… A w jaki sposób Wielkanoc jest obchodzona u naszych sąsiadów?
Czechy
W piątek poprzedzający Wielkanoc Czesi malują pisanki i kupują biszkoptowe baranki. Kolejne dni to czas modlitwy i zadumy, a wielkanocne świętowanie rozpoczyna się w poniedziałkowy poranek. Symbolem świąt wielkanocnych oprócz pisanek, jest u naszych południowych sąsiadów pomlázka – warkocz pleciony z wierzbowych witek, z którym biegają w świąteczny poniedziałek chłopcy i symbolicznie smagają nimi kobiety i dziewczyny, co ma im zapewnić młodzieńczy wigor i urodę na cały rok.
Jeśli chodzi o kulinarną odsłonę świąt, w poniedziałek wielkanocny obowiązkowe są dania z jajek, które podobnie jak u nas są pradawnym symbolem nowego życia i odrodzenia.
Do typowych dań wielkanocnych należą:
- jagnięcina lub królik z nadzieniem pokrzywowym
- mazanec (kołacz przygotowany z wolno wyrastającego ciasta drożdżowego)
- biszkoptowy baranek z polewą cukrową, cukrem pudrem lub polewą z białej lub ciemnej czekolady
- jidáše (drożdżówki z miodem), które często przygotowywane są w kształcie węzłów lub wałków, co ma symbolizować powróz, na którym powiesił się Judasz.
- „boží milosti“ podobne do polskich faworków.
Podczas świąt wielkanocnych wiele restauracji serwuje specjalne menu wielkanocne i wielkanocne piwa korzenne.
Niemcy
W Niemczech, podobnie jak w Polsce najważniejszymi dniami wielkiej nocy jest piątek, niedziela i poniedziałek. W niedzielę wielkanocną rodzice chowają kolorowe jajka, czekoladowe zajączki i inne słodkości, a dzieci szukają ich w domu lub ogrodzie.
Niemieckie menu wielkanocne jest bardzo różnorodne. U naszych zachodnich sąsiadów zanikła tradycja dzielenia się jajkiem, przygotowywania obfitych śniadań i poszczenia, ale jajka nadal są głównym składnikiem świątecznego menu. Niemcy faszerują je kawiorem, a także podają z mięsem i różnymi sosami. Wielkanocnym przysmakiem są też knedle, müsli owocowe, chleb orzechowy podawany do głównych dań i biały ser, który formuje się na kształt pisanek.
Na świątecznym stole Niemców obowiązkowo muszą znaleźć się kiełbasy, pieczeń wieprzowa, pieczony boczek i szynka oraz pasztety przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami.
Podaje się też pieczone i wędzone ryby, raki w ostrym sosie, zupę kminkową i dyniową.
Ale uwaga! Najpopularniejszą niemiecką potrawą wielkanocną jest Mett zwany również Hackepeter, przypominający nasz polski tatar, ale przygotowywany z wieprzowiny z dodatkiem przypraw, cebuli, słodkiej papryki i natki pietruszki.
Niemcy przygotowują też sałatki, głównie owocowe. Popularne wielkanocne słodkości, to drożdżowe babki z rodzynkami, serniki i strucle owocowe.