Kino, teatr, spacer, a na zakończenie… romantyczna kolacja, bo cóż innego tak doskonale pobudzi nasze zmysły, jak nie przepyszne jedzenie i wspaniałe trunki. Święto zakochanych jest dobrą okazją do spróbowania naturalnych afrodyzjaków. Kochankowie przecież od wieków czują miętę, śpiewają piosenki o rozmarynie, a korzenie imbiru, chrzanu, żeń - szenia, czy selera wzbudzają lubieżny uśmiech.
Duet herbaciany z konfiturą z płatków róży
50 ml naparu z herbaty „Imperrium słońca”
200 g białej czekolady
2 żółtka
40 g cukru
4 płatki żelatyny
300 g śmietany 36%
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
120 g konfitury z płatków róży
Syrop cukrowy (roztwór 200 ml wody i 50 g cukru)
Sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Napar z herbaty doprowadzić do wrzenia wraz z 200 g śmietany. Po wystudzeniu odcisnąć napar. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać przygotowany wcześniej napar z herbaty. Czekoladę rozpuścić, śmietanę ubić, a żelatynę namoczyć w wodzie. Do żółtek dodać czekoladę i żelatynę, a na końcu bitą śmietanę.
Wodę zagotować z cukrem, tworząc syrop cukrowy i połączyć go z konfiturą z płatków róży i sokiem cytrynowym. Przygotowanym syropem nasączyć biszkopty.
Dno tortownicy wyłożyć nasączonymi biszkoptami, przełożyć masą herbacianą, a następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i dopełnić masą. Tak przygotowany deser odstawić do lodówki i pozostawić do momentu stężenia.