Nazwa gulasz pochodzi od starowęgierskiego słowa „pasterz”. Z czasem słowem tym zaczęto określać codzienną potrawę mięsną, przyrządzaną przez osoby zajmujące się pasterstwem na terenie Wielkiej Niziny. Prawdziwy gulasz to tylko i wyłącznie zupa gulaszowa, której głównymi składnikami obok mięsa są papryka i pomidory. Prawdziwi smakosze gulaszu nie dodają mąki do zagęszczania przygotowanego wywaru. Jeśli przypadkiem wyjdzie on zbyt wodnisty, dopuszcza się dodanie łyżki koncentratu pomidorowego.
Gdy chcemy uczynić gulasz wyjątkowo smacznym warto sięgnąć po Przyprawę do gulaszu Prymat. Mieszanka ta wspaniale wzbogaca smak i aromat gulaszów mięsnych i warzywnych. Wszystko to dzięki doskonałej kompozycji ziół, przypraw i suszonych warzyw. Mieszankę stanowią: sól, papryka słodka, marchew, papryka ostra, czosnek, cebula, gorczyca, kolendra, natka pietruszki, chili, cząber, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz czarny oraz tymianek. Przyprawę najlepiej dodawać, gdy mięso jest już uduszone.
Oto przepis na: AROMATYCZNY GULASZ WOŁOWY Z CIECIORKĄ I POMIDORAMI
Składniki dla 4 osób:
600 g mięsa zrazowego wołowego
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. Przyprawy do gulaszu Prymat
1 pokrojona w paski biała cebula
1 pokrojona w paski czerwona cebula
100 g pokrojonego w paski bekonu
1 pokrojona w paski marchewka
1 pokrojona w paski czerwona papryka
8 pokrojonych w plastry pieczarek
200 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
100 ml czerwonego wina
3 ząbki czosnku
100 ml bulionu Kucharek
200 g (1 puszka) cieciorki
Sól, kumin, kolendra
Pieprz czarny grubo mielony, Liść laurowy, Cynamon Prymat
4 łyżki kwaśnego jogurtu
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z Przyprawą do gulaszu Prymat i odstawić na godzinę. Tak przygotowane mięso obsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać białą i czerwoną cebulę, bekon, marchewkę, paprykę, pieczarki, czosnek i przyprawy. Całość podsmażyć, wlać wino oraz bulion i dusić przez około 40 minut. Następnie dodać pomidory, cieciorkę, doprawić do smaku i dodać posieką kolendrę.
Tak przygotowany gulasz podawać z kwaśnym jogurtem.
Smacznego!