Niegdyś Tłusty Czwartek był wstępem do Tłustego Tygodnia przed Wielkim Postem. To był czas wielkiego obżarstwa i hucznych zabaw karnawałowych. Dziś to już chyba jedna z niewielu pozostałości po staropolskich obyczajach karnawałowych. Współcześnie to genialna okazja do niewinnego obżarstwa.
Niektórym z nas brakuje jednak czasu na własnoręczne przygotowanie pączków z okazji Tłustego Czwartku. Na szczęście cukiernie prześcigają się w oryginalnych pomysłach, nowych smakach i ofertach. Pączki bywają nadziewane zarówno różą, jak i kremami, bitą śmietaną, czekoladą, czy budyniem. Piecze się też je z jabłkami, jagodami, różnorodnymi konfiturami, czy twarożkiem. Można je polać masłem, miodem, lukrem, polewami smakowymi lub posypać cukrem pudrem. Bywają też pączki posypane skórką pomarańczową lub rodzynkami. Aż chciałoby się spróbować każdego smaku…
Sprawdź przepisy naszych użytkowników i zainspiruj się: