Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele zdrowych i smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na tagliatelle z cukinii z krewetkami w sosie z gorgonzoli. Makaron z cukinii możemy szybko wyczarować za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw.
Krok 1 – lista zakupów
1 mała cukinia
2 łyżki klarowanego masła
10 oczyszczonych krewetek 16/20
100 g sera gorgonzola
świeża mięta
sól
pieprz
Krok 2
Cukinię umyj, osusz i pokrój wzdłuż na cienkie plastry, które następnie pokrój w paski, by przypominały makaron tagliatelle (wstążki).
Krok 3
Gotowe tagliatelle wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty.
Krok 4
Krewetki oczyść i smaż na klarowanym maśle przez około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Ugotowane tagliatelle z cukinii przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem, dodaj ser, drobno posiekaną miętę i szybko smaż, aż ser się rozpuści.
Krok 6
Tagliatelle z cukinii z gorgonzolą podawaj z krewetkami.