Jeśli mamy ochotę na cos egzotycznego, niecodziennego warto spróbować smaków kuchni chińskiej. Przepis na danie chińskie to także dobry pomysł na pyszny lunch do pracy.
KTO: Li Chi
Ambasador chińskiej sztuki kulinarnej w Polsce. Z pasją i sercem prowadzi Restaurację China Garden znaną smakoszom i miłośnikom oryginalnej kuchni regionu Jiangsu. Jego motto brzmi: Gotując, chciałbym ocalić tradycyjne smaki chińskie i przekazać prawdę o naszej kuchni, która jest prawdziwą SZTUKĄ.
„Mój przepis na: danie chińskie” stworzone według receptury Szefa Kuchni Li Chi to właśnie unikalna kombinacja aromatycznych przypraw, na które składają się między innymi: chili, kurkuma, anyż, papryka słodka, czosnek, imbir, curry czy cynamon. Tak wyjątkowa kompozycja z dodatkiem suszonych warzyw oraz grzybów mun to gwarantowany kulinarny sukces. Dzięki tej znakomitej mieszance szybko i sprawnie przygotujesz aromatyczne danie chińskie na dwa sposoby.
„Mój przepis na: danie chińskie” znakomicie komponuje się z drobiem, na przykład kurczakiem, ale do przygotowania potrawy można wykorzystać również wieprzowinę. Dla urozmaicenia smaku, podczas smażenia mięsa dodaj pokrojone w kostkę 4 pieczarki oraz pokrojone w cienkie paski pół marchewki i ćwiartkę papryki.
Chińskie danie
Składniki:
- 400g piersi z kurczaka
- 300g ryżu
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowanie Dania chińskiego
- 4 pokrojone pieczarki,
- ¼ pokrojonej papryki.
- 300 ml zimnej wody
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
2. Zawartość torebki wsypać do 300 ml zimnej wody, dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Całość zagotować - mieszając, aby się nie przypaliło. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 min od czasu do czasu mieszając.
3. Danie jest gotowe! Smacznego! Danie można podawać z surówką z kapusty pekińskiej.