Do typowych przekąsek na sylwestrowy wieczór zaliczyć można oczywiście kanapeczki. Aby jednak z naszych stołów nie wiało nudą musimy włączyć naszą fantazję. Nic tak nie sprawdza się w kuchni, jak nieszablonowe pomysły. Zrezygnujmy więc w tym roku z klasycznego połączenia szynki z żółtym serem. Niech wejście w Nowy Rok zaowocuje nowymi, świeżymi pomysłami, które pozostaną już z nami – miejmy nadzieję – przez cały następny rok.
Panie i Panowie, oto nasze sylwestrowe propozycje: Aromatyczne grzanki z jogurtem, wędzonym łososiem norweskim i czarnym kawiorem oraz Aromatyczna bruschetta wraz z grissini z szynką prosciutto.
(Proporcje według uznania i sylwestrowego zapotrzebowania)
Aromatyczne grzanki z jogurtem, wędzonym łososiem norweskim
i czarnym kawiorem
Składniki:
2 kromki pieczywa tostowego lub chałki
2 duże plastry łososia norweskiego z koperkiem
1 limonka
2 gałązki świeżego koperku
1 mały pojemnik gęstego jogurtu
2 łyżki kawioru astrachańskiego
Sposób przygotowania:
Kromki pieczywa tostowego (lub chałki) zrumienić w tosterze. Na każdej ułożyć 2 łyżki gęstego jogurtu, plaster wędzonego łososia norweskiego i łyżkę kawioru. Udekorować gałązką świeżego koperku i cząstką limonki.
Jogurt można zastąpić śmietaną, ale należy pamiętać, aby nie była zbyt tłusta.
Aromatyczna bruschetta oraz grissini z szynką prosciutto
Składniki dla 4 osób:
Bruschetta:
8 kromek pieczywa ciabatta
400 g pokrojonych w kostkę pomidorów concasse
1 pęczek posiekanej świeżej bazylii
2 ząbki czosnku z ziołami Smak
6 łyżek oliwy z oliwek
Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
4 łyżki świeżo tartego parmezanu
Grissini:
20 paluszków grissini
20 plastrów szynki prosciutto
1 pęczek rukoli
100 g pokrojonego w plastry parmezanu
4 łyżki pikantnego sera paprykowego
Sposób przygotowania:
Pieczywo opiec na grillu lub w tosterze. Pomidory wymieszać z posiekaną bazylią, dwoma łyżkami oliwy z oliwek i doprawić do smaku. Opieczone kromki pieczywa natrzeć czosnkiem. Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej aromatyczne pomidory. Całość skropić oliwą i posypać świeżo tartym parmezanem.
Plastry szynki prosciutto posmarować pikantnym serem paprykowym, ułożyć na nich sałatę rukola oraz plastry parmezanu i zawinąć na paluszkach grissini. Tak przygotowana przekąska doskonale pasuje do czerwonego wina Chianti lub piwa.