Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojsko i regionalnie w tym tygodniu z „Doradcą Smaku”

Swojsko i regionalnie w tym tygodniu z „Doradcą Smaku”

Chrupiące placki ziemniaczane, zapiekanka z cukinii z serem kozim, dorsz z hiszpańską kiełbaską chorizo oraz śląski specjał – ciap kapusta – to bohaterowie tego tygodnia w programie „Doradca Smaku”.

Zapewne placki ziemniaczane jedliście już w swoim życiu niejeden raz. To jedna z ulubionych potraw i raczej zawsze się udaje. Tajników przygotowywania placków uczyliśmy się od naszych babć i mam – by z czasem zrobić je samodzielnie. Można je przygotowywać z różnymi dodatkami, które do nich pasują. „Doradca Smaku” proponuje dodać do ciasta odrobinę tartego chrzanu, co zapewni potrawie indywidualny charakter. Zwieńczeniem niech będzie wędzona ryba, np. makrela oraz kwaśna śmietana i świeży koperek.

Warto skorzystać z sezonowych pysznych warzyw, a do takich obecnie na pewno należy cukinia. Przynajmniej raz w ciągu lata obowiązkowo zróbcie z niej leczo. A jak już Wam się nudzi, to „Doradca Smaku” poleca przygotowanie pysznej zapiekanki, gdzie dobrze z cukinią skomponuje się kozi ser. Słodycz cukinii oraz słonawo-wędzony smak sera urozmaicone rozmarynem oraz oregano, a także dodatkami w postaci oliwek i suszonych pomidorów, to propozycja świetnej treściwej zapiekanki akurat na schyłek lata.

W środę wybierzecie się wspólnie z prowadzącym program na Śląsk. Ten region pełen jest regionalnych przysmaków. Tym razem propozycja dotyczyła będzie smakowitego miksu ziemniaków, cebulki i kapusty kwaszonej. A do tego pysznie przyprawiona polędwica wieprzowa. Jestem pewien, że taki obiad poprawi Wam humory, jeśli tylko nie będą dopisywały, jak należy.

Dorsz jest bardzo smakowitą rybą i – można się nim zajadać w wersji solo lub też pysznych dodatków, podnoszących wartość odżywczą posiłku. Jedną z takich opcji jest użycie sosu na bazie pomidorów pelati oraz hiszpańskiej kiełbaski chorizo, która swój ogniście czerwony kolor zawdzięcza papryce wędzonej. Mimo że pełna smaków, to bardzo szybka potrawa, którą przygotujecie zaledwie w godzinę.

24.08.2016 14:46
Może być i panczkraut i ciap kapusta ,w każdym domu się robi inaczej. Ale też nie słyszałam żeby smażyć kapustę i ziemniaki na patelni. Ja np przyprawiam kapustę, dodaję boczek podsmażony albo skwarki i łączę tłuczkiem z kartoflami.
12.08.2016 12:52
To jest pańćkraut a nie ciap kapusta widać ze na ślasku nigdy nie byl a dwa to smaży się cebule z czosnkiem dodaje do kapusty i kartofli a potem trochę magi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak