Śliwki – zarówno te świeże jak i suszone zawierają dużo witamin. Najchętniej sięgamy po nie, gdy robimy powidła śliwkowe, knedle czy ciasta. Koneserzy często pędzą z nich także śliwowicę. Jeśli więc zaliczacie się do grona miłośników tych mięsistych owoców, to nie może Was zabraknąć na 16. Święcie Śliwki. W ten weekend na Placu Zamkowym w Szydłowie (województwo świętokrzyskie) będziemy mieli bowiem okazję zapoznać się nie tylko z kilkunastoma odmianami śliwki, ale także uczestniczyć w suszeniu śliwek na „laskach” - starej metodzie suszenia śliwek, którą stosowano do lat 50. XX wieku (dawniej suszono na tzw. „laskach” z kijów leszczynowych). Co ciekawe sam Szydłów słynie z śliwek – zarówno tych świeżych jak i suszonych i to właśnie „Szydłowską śliwę suszoną” wpisano do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
Podczas programu Święta Śliwki między innymi stoiska z przetworami, degustacje oraz wystawa sprzętu sadowniczego. Imprezie towarzyszyć będą koncerty oraz zabawy dla dzieci.
Szczegóły znajdziecie TUTAJ.