Czasem z pozoru niemożliwe połączenia okazują się wyśmienite w smaku. Wielbiciele kulinarnych eksperymentów z pewnością odnajdą swoje smaki w kuchni beskidzkiej, która stawia na oryginalne połączenia, gwarantujące znakomity efekt.
Chociaż klasycznych świątecznych potraw jest kilka, to jednak w zależności od regionu Polski i domowych tradycji serwowane są one na rozmaite sposoby. W kuchni beskidzkiej alternatywą dla gęsi faszerowanej jabłkami i pomarańczami jest przygotowanie nadzienia z wieprzowiny i suszonej śliwki. W ten sposób danie idealnie współgra z założeniami kuchni beskidzkiej, która wyróżnia się treściwymi potrawami. Co więcej sporządzane dania wykorzystują naturalne skarby jak. np. grzyby czy owoce.
Faszerowana gęś - wieprzowiną i suszoną śliwką - stanowi doskonałą propozycję na świąteczny obiad. Będzie to syty, smaczny i bardzo aromatyczny posiłek.
Krok 1 – lista zakupów
1 duża gęś (świeża lub mrożona)
500 g mielonej łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
10 suszonych śliwek
2 duże łyżki majeranku
1 czerstwa bułka
1 szklanka słodkiego czerwonego wina
sól
1 łyżeczka czarnego tłuczonego pieprzu
Krok 2.
Jeśli używasz mrożonej gęsi, rozmroź ją. Następnie z gęsi usuń podroby, ale nie wyrzucaj ich, będą potrzebne do farszu.
Krok 3 – farsz
Bułkę namocz w winie, wymieszaj ze zmielonym mięsem, dopraw połową posiekanego czosnku i połową majeranku, solą i pieprzem. Do farszu dodaj umyte, oczyszczone i posiekane podroby gęsi: wątróbkę, serce i żołądek.
Krok 4.
Przygotowanym farszem wypełnij gęś (ubij farsz w środku) i zaszyj otwór grubym sznurkiem.
Krok 5.
Pozostałością posiekanego czosnku, majeranku, solą i pieprzem natrzyj gęś z zewnątrz i odstaw na 6-8 godzin do lodówki.
Krok 6.
Gęś piecz w temperaturze 150 st. C pod przykryciem przez około 90 minut, polewając co kwadrans wytwarzającym się sosem.
Krok 7.
Tak przygotowaną gęś porcjuj na stole, najlepiej używając specjalnych nożyc do drobiu.