Święta Roberta Sowy: Niech będzie biało i smacznie.

21.12.2016
Święta Roberta Sowy: Niech będzie biało i smacznie.

"Uwielbiam świąteczne potrawy. Te zgodne z tradycją polską i utrwalone w niej są wyjątkowo smaczne, niewiele rzeczy może się z nimi równać". Tak na pytanie, bez czego nie wyobraża sobie świąt, odpowiada Robert Sowa. Zdradza również jak planuje spędzić tegoroczną Wigilię. Zapraszam do lektury!

 

Czy tak zajęta osoba jak Robert Sowa ma czas na świąteczne przygotowania? Jak i na jakich zadaniach upływa Panu czas przed Świętami?

Okazuje się, że faktycznie jestem bardzo zajętą osobą i niestety dotyczy to także okresu Świąt Bożego Narodzenia i chwil, które je poprzedzają. Mam wolne jedynie w Wigilię. Pierwszy i drugi dzień Świąt pracuję, gdyż w mojej restauracji wiele osób zdecydowało się wtedy dokonać rezerwacji. To chyba dowodzi, że coraz bardziej zmieniają się trendy i w trakcie Świąt także lubimy spędzać czas w swoich ulubionych restauracjach, które także wyręczają w żmudnym i pracochłonnym gotowaniu.

W moim domu podczas Świąt zajmuję się tak zwaną logistyką – od napojów, jedzenia, aż po desery. W kuchni staram się pomagać i przygotowuję mojego ukochanego smażonego i pieczonego karpia królewskiego, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Nad pozostałymi dwunastoma przysmakami czuwa teściowa.

Jeśli można się dowiedzieć, to proszę zdradzić Czytelnikom doradcasmaku.pl, gdzie spędza Pan tegoroczne Święta? 

Tegoroczne święta i wigilię  spędzam w Warszawie – w domu oraz w Restauracji N31, gdyż w pierwszy i drugi dzień Świąt mamy sporo gości, nad którymi pragnę czuwać. Mam nadzieje, że będzie biało i smacznie.

Jakie są potrawy, bez których nie może Pan sobie wyobrazić wigilijnej wieczerzy oraz Świąt?

Uwielbiam świąteczne potrawy. Te zgodne z tradycją polską i utrwalone w niej są wyjątkowo smaczne, niewiele rzeczy może się z nimi równać. Do moich ukochanych należą: kiszony barszcz czerwony, kapusta z grzybami, pieczony karp królewski, pierogi z kapustą.

Czy lubi Pan słodycze? Jakie ciasta kojarzą się Panu ze Świętami?

Od słodyczy wolę śledzie, ale na pewno skuszę się na coś słodkiego. Wigilijny i świąteczny jadłospis obfituje we wspaniałe słodkości, którym po prostu nie sposób się oprzeć. Lubię kutię z makiem i bakaliami, piernik z konfiturą owocową, kremowy sernik z rodzynkami sułtańskimi, makowiec z bakaliami i konfiturą z czarnej porzeczki z kardamonem.

Przyznaję, że aż ślinka cieknie. A jak dobrze przyrządzić kompot z suszu? Jakich owoców użyć i czym go doprawić? 

Kompot z suszu dla mnie to aromat przyprawy do grzanego wina i piwa Prymatu z miodem, czerwonym winem, pomarańczami i rodzynkami. Suszone owoce, których polecam użyć to śliwki, gruszki, jabłka, morele, pigwy czy jarzębina.

Jakie zapachy i aromaty kojarzą się Panu jednoznacznie ze Świętami Bożego Narodzenia?

Uwielbiam aromat i zapach Świąt. Zdradzę, że w mojej kuchni i całym domu w trakcie Świąt unoszą się korzenne aromaty Przyprawy do piernika, do Grzanego wina i piwa, a także moje ulubione zapachy: cynamonu, goździków, wanilii czy anyżu.

Życzę wszystkim radosnych, wspaniałych Świąt i niech będzie biało i smacznie.

Robert Sowa

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 20.12.2016 21:12
Panie Robercie przygotowuje Pan potrawy całkiem podobne jak u mnie w domu np: barszcz czerwony kiszony z uszkami, kapusta u mnie jest z grochem , pierogi z kapustą, zupa grzybowa, rybka no i moja ulubiona zupka kwas, do tego różne słodkości: sernik, makowiec i kompot z suszu :) dziękuję za życzenia i również życzę Panu Zdrowych, Wesołych, Spokojnych i Smacznych Świąt :)
prymat