Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest corocznie 7 kwietnia, w dniu rocznicy założenia Światowej Organizacji Zdrowia. Za każdym razem wybierany jest temat przewodni, dotyczący profilaktyki zdrowotnej i jakości życia. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia zachęcamy do zdrowej, zbalansowanej diety. Dzięki temu nasz organizm będzie skłonny samodzielnie bronić się przed potencjalnymi infekcjami i unikniemy może niejednej kuracji antybiotykowej. Na pewno warto spróbować! Światowy Dzień Zdrowia jest idealną okazją na postanowienie poprawy w kwestii nawyków żywieniowych.
Czy wiesz że ?
Kłącze kurkumy może być używane do leczenia kataru i niektórych chorób krwi, natomiast stosowane zewnętrznie przyspiesza gojenie stłuczeń.
Chili pieprz cayenne przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu. W porze zimowej dodawany do potraw skutecznie rozgrzewa nasz organizm, a także zaostrza apetyt.
Pieprz ziołowy wpływa na metabolizm i poprawia trawienie, dlatego warto dodawać go do tłustych i ciężkostrawnych dań. Polecany jest osobom na dietach odchudzających i z problemami trawiennymi.
Majeranek doskonale wspomaga proces trawienia oraz zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Napar z majeranku pije się przy bólach głowy, przeziębieniach. Wywaru lub olejku aromatycznego dodaje się do kąpieli, maści i kompresów stosowanych przy bólach reumatycznych i nerwobólach.
Owoc jałowca jest z powodzeniem stosowany przy zaburzeniach trawienia, a także chorobach nerek i kłopotach ze skórą.
Bazylia ma szerokie zastosowanie w terapii aromatycznej. Dla usunięcia zmęczenia wystarczy wdychać aromat z jednej tylko kropli pachnącego olejku z bazylii. Dodatkowo zmniejsza wzdęcia, wspomaga trawienie.
Goździki wzmacniają żołądek i zapobiegają wzdęciom, a dzięki swoim właściwościom antyseptycznym znacznie przyspieszają gojenie się ran. Uśmierzają ból i odświeżają oddech. Występujący w goździkach eugenol ponadto skutecznie obniża poziom wolnych rodników w komórkach, przez co ma silne działanie antynowotworowe.
Cynamon pobudza krążenie krwi, czym usprawnia działanie serca i oddychanie, wpływa również wzmacniająco na organizm w stanach ogólnego osłabienia. Cynamon znany ze swoich właściwości odkażających, jako jeden ze składników dodawanych do grzanego wina pomaga w leczeniu przeziębienia.