Istnieje wiele rodzajów makaronów, a każdy z nich dedykowany jest innym potrawom kuchni włoskiej i nie tylko.
Anellini przyjmuje formę pierścieni lub jeszcze mniejszych krążków. Ze względu na mały rozmiar tego makaronu doskonale nadaje się do zup i sosów. Bucatini to pochodzące z Sycylii rurki o długości 30 cm, najczęściej podawane z wszelkiego rodzaju sosami pomidorowymi. Podobne do nich są canelloni, które przyjmują długość do 10 cm, mogą być gładkie lub prążkowane i doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zapiekanek z mięsem, szpinakiem i dodatkiem sosu beszamelowego. Jednym z bardziej atrakcyjnych wizualnie makaronów jest apelli di angelo, czyli anielskie włosy. Doskonale smakuje z ziołami i świeżym sosem pomidorowym. Bardzo popularne są też: płaty z ciasta makaronowego, czyli lasagne, ścięte pod kątem ostrym krótkie rurki penne i oczywiście makaronowe nitki spaghetti, doskonałe do sosu bolognese.
Czy wiesz że... ?
Rocznie, przeciętny Włoch zjada 26 kilogramów makaronu - to trzy razy więcej niż w innych krajach.
Przepisy na dania z makaronu TUTAJ.