Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne wypieki. Sprawdzone porady, które pozwolą Wam się delektować smacznymi ciastami.

W trakcie rodzinnych spotkań przy świątecznym stole nie może zabraknąć słodkiego akcentu jakim są różnego rodzaju wypieki. Sernik i makowiec bezwzględnie wiodą wówczas prym. Poznajcie sprawdzone przepisy i porady, które pozwolą Wam delektować się delikatnym i puszystym serniczkiem oraz wyjątkowo smacznym makowcem. Do dzieła!

ROZKOSZ NA TALERZU - SERNIK

Nie ma sobie równych i to nie tylko od święta… . Swoją niesamowitą popularność zyskał na całym świecie. Sposobów na jego przygotowanie jest cała masa. Należy tylko wybrać ten, który nam będzie najlepiej smakował. Ja swój ulubiony sernik już znalazłem, a przepisem na niego dzielę się tutaj. Jednak za nim przystąpicie do przygotowania sernika koniecznie musicie poznać 4 sprawdzone porady, które pozwolą Wam osiągnąć rewelacyjny efekt.

Po pierwsze…  masa sernikowa musi być odpowiednio doprawiona

W tym celu można wykorzystać budyń śmietankowy lub waniliowy. Genialny efekt uzyskacie również jeśli zdecydujecie się dodać do sernika w odpowiedniej proporcji cukier zwykły z Cukrem z prawdziwą wanilią Prymat.

Po drugie… jak kruche ciasto to tylko na krupczatce

Sposób stary jak świat ale za to pewny! Jeśli chcecie uzyskać smaczne kruche ciasto – zdecydujcie się użyć mąki krupczatki albo przynajmniej pół na pół połączyć ją ze zwykłą mąką. 

Po trzecie… Bez rodzynek ani rusz

Ale co zrobić jeśli Wasze rodzynki są wyschnięte? Nic się nie martwcie – jeśli włożycie je na pół godziny do soku z cytryny odzyskają świeżość.

Po czwarte… Sernika nigdy nie wyjmuj od razu po upieczeniu z piekarnika

Powód jest bardzo prozaiczny. Sernik wyjęty zaraz po upieczeniu z piekarnika opadnie. A przecież nie chcemy tego. Dlatego tuż po upieczeniu pozostawcie go w wyłączonym piekarniku.

RÓG OBFITOŚCI - MAKOWIEC

Niezmiennie od lat pojawia się w polskich domach w czasie świąt. Nic w tym dziwnego… zgodnie z tradycją na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się potrawa z maku. 

W zależności od smaku jedni przygotowują go na kruchym spodzie inni zaś w formie drożdżowej rolady. Jeśli ten drugi również u Was króluje w tym czasie to polecam mój przepis, który znajdziecie tutaj. Mam też dla Was 2 porady związane z tym ciastem. Dowiecie się jak urozmaicić ten wypieki i skrócić czas przygotowania.

Gdy nie masz czasu, wcale nie musisz przygotowywać ciasta od podstaw

Możesz pokusić się wówczas o gotowe rozwiązanie jakim jest ciasto filo. Jeśli użyjecie kilka warstw i ułożycie jedną na drugą uzyskacie równie pyszny efekt.

Smaczna tradycja z małym urozmaiceniem

Dodaj do masy makowej 6-8 łyżek musu jabłkowego. Dzięki temu uzyskacie wyjątkowo puszystą masę. Możecie też pokusić się o wzbogacenie jej smaku poprzez dodanie kilku łyżek likieru najlepiej pomarańczowego lub rumu.

Smacznych wypieków!

POLECANE PRODUKTY

prymat-cukier-z-wanilia-1    prymat-cukier-ze-skorka-cytryny-1    prymat-cukier-z-cynamonem-1

bietka 01.12.2016 09:08
u mnie sernik i makowiec na świątecznym stole zawsze są obowiązkowo i prawie stosuję się do Twoich rad Doradco tyle że do masy makowej nie dodawałam musu jabłkowego, mam swoją marmoladkę jabłkową chyba też może być ? acha no i jeszcze ta rada z mąką krupczatką do ciasta kruchego pod sernik na pewno się przyda, bo zawsze dawałam zwykłą pszenną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak