W menu zagoszczą grzyby: zapiekane pieczarki z musem z oliwek i z sosem z sera pleśniowego oraz orientalny rosół z kurczaka z grzybami shiitake (lub pieczarkami) i prażonymi ziarnami sezamu.
Sonia Bohosiewicz znana jest ze swojego talentu komediowego. Czy Robert Sowa wydobędzie z niej talent kulinarny? To wszystko w niedzielny poranek w Dzień Dobry TVN od 8.30. Zapraszamy.
Orientalny rosół z kurczaka z grzybami shiitake (lub pieczarkami) i prażonymi ziarnami sezamu
Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonego w paseczki pieczonego lub gotowanego kurczaka
1 pokrojona w kostkę cebula
1 pokrojony w plastry por
1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka
1 pokrojona w plastry gałązka selera naciowego
200 g grzybów shiitake (lub pieczarek)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
50 g kiełków sojowych
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
1,5 l rosołu z kury Kucharek
½ pęczka kolendry
Grubo mielony czarny pieprz indyjski, chili, imbir Prymat
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku
Makron sojowy lub ryżowy
Sposób przygotowania:
Pokrojone warzywa, cebulę i grzyby podsmażyć na oliwie połączonej z olejem sezamowym. Dodać gorący rosół z kury, sos sojowy i makaron orientalny, gotować 5 minut. Następnie dodać kurczaka i doprawić do smaku.
Tak przygotowaną orientalną zupę podawać z kiełkami sojowymi, ziarnami sezamu i świeżo siekaną kolendrą.
Zapiekane pieczarki z musem z oliwek i sosem z sera pleśniowego
Składniki dla 4 osób:
16 dużych, obranych pieczarek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
2 szklanki bułki tartej Prymat
4 łyżki czarnych oliwek Smak
4 łyżki zielonych oliwek Smak
1 łyżeczka kaparów z zalewy Smak
2 łyżki posiekanych filecików anchois
4 łyżki tartego parmezanu
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
1 pokrojona w kostkę cebula
200 ml śmietany kremówki
100 g sera złocistego Lazur
50 ml białego wytrawnego wina
Grubo mielony czarny pieprz indyjski, papryka słodka, gałka muszkatołowa Prymat
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku
Sposób przygotowania:
Oczyszczone kapelusze pieczarek ułożyć na blasze do pieczenia. Oliwę z oliwek wymieszać z czosnkiem, oliwkami, anchois, natką pietruszki, kaparami i bułką tartą, doprawić do smaku. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać ser pleśniowy, wino i śmietanę. Całość gotować do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Tak przygotowany sos doprawić do smaku.
Przygotowaną masę z oliwek ułożyć na kapeluszach pieczarek, skropić sosem, posypać tartym parmezanem i piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Tak przygotowane aromatyczne pieczarki podawać z suszonymi pomidorami i kremowym sosem balsamicznym.