Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Smak Tygodnia: Sałatka z kapusty czerwonej

Smak Tygodnia: Sałatka z kapusty czerwonej

 

 

Kapusta czerwona znalazła swych wyznawców szczególnie wśród Ślązaków. Próżno by szukać tradycyjnego, śląskiego stołu bez tego frykasu. Sałatka z kapusty czerwonej Smak jest więc doskonałą propozycją dla tych, którzy cenią tradycyjną, a także i zdrową kuchnię.

 

Trzeba przyznać, że ten rodzaj sałatki smakuje wyjątkowo w połączeniu z pieczonymi i smażonymi mięsami. Modrą kapustą można się również zajadać na zimno i ciepło, a smakuje wprost wybornie w prawdziwie śląskiej kombinacji smaków – z roladą i kluskami. Zasiądźmy zatem do stołu przy roladach śląskich.

 

 

1

 

 

Śląskie roladki, czyli zrazy zawijane

 

 

Składniki:

 

80 dag wołowiny bez kości (krzyżowa, antrykot)

10 dag słoniny

1 Ogórek kwaszony Smak (10 dag)

1 kostka Rosołu wołowego Kucharek

3 dag Musztardy Kremskiej Prymat

2 dag mąki

3 dag grzybów suszonych

1 cebula (10 dag)

2 Listki laurowe Prymat

po kilka ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego i Ziela angielskiego całego Prymat

½ szklanki śmietany

Sól ziołowa Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

Słoik Sałatki z kapusty czerwonej Smak

 

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić na plastry. Każdy płat mięsa rozbić tłuczkiem  na bardzo cienki zraz. Cebulę obrać i pokroić w piórka, ogórek obrać i pokroić w słupki, a słoninę w paski długości 5-6 centymetrów. Zrazy posolić, popieprzyć, posmarować cienko musztardą  i na każdym ułożyć kawałek słoniny, ogórka i cebuli. Mięso cienko zwinąć, zakładając do środka boki i spiąć wykałaczką. Oprószyć mąką, obrumienić na patelni, przełożyć do garnka, dodać resztę cebuli, namoczone grzybki oraz przyprawy. Podlać bulionem i dusić na małym ogniu 1- 1 i ½ godziny. Wyparowany sos uzupełniać bulionem Kucharek. Gdy zrazy są miękkie, doprawić mąką i śmietaną. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać bulionu. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Podawać z różnymi kaszami lub kluskami i jarzynką gotowaną oraz sałatką.

(6-8 porcji)

 

 

A poniżej mała wariacja na temat kapusty czerwonej w połączeniu z chrzanem i wiśniami. Ciekawi rezultatów?

 

 

 

2

 

 

 

Sałatka z czerwonej kapusty z wiśniami i chrzanem

 

 

Składniki:

 

0,5 słoika Sałatki z kapusty czerwonej Smak

1 jabłko

Sok z jednej cytryny

1 cebula czerwona

2 łyżki rodzynek

100 g wiśni

2 łyżki Chrzanu tartego Smak

2 łyżki oliwy z oliwek

cukier

Sól ziołowa Prymat (młynek)

pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

 

Kapustę połączyć z pokrojonym w kostkę jabłkiem, sokiem z cytryny i cebulą. Następnie dodać rodzynki, wiśnie, chrzan, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.

 

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak