Kapusta czerwona znalazła swych wyznawców szczególnie wśród Ślązaków. Próżno by szukać tradycyjnego, śląskiego stołu bez tego frykasu. Sałatka z kapusty czerwonej Smak jest więc doskonałą propozycją dla tych, którzy cenią tradycyjną, a także i zdrową kuchnię.
Trzeba przyznać, że ten rodzaj sałatki smakuje wyjątkowo w połączeniu z pieczonymi i smażonymi mięsami. Modrą kapustą można się również zajadać na zimno i ciepło, a smakuje wprost wybornie w prawdziwie śląskiej kombinacji smaków – z roladą i kluskami. Zasiądźmy zatem do stołu przy roladach śląskich.
Śląskie roladki, czyli zrazy zawijane
Składniki:
80 dag wołowiny bez kości (krzyżowa, antrykot)
10 dag słoniny
1 Ogórek kwaszony Smak (10 dag)
1 kostka Rosołu wołowego Kucharek
3 dag Musztardy Kremskiej Prymat
2 dag mąki
3 dag grzybów suszonych
1 cebula (10 dag)
2 Listki laurowe Prymat
po kilka ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego i Ziela angielskiego całego Prymat
½ szklanki śmietany
Sól ziołowa Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Słoik Sałatki z kapusty czerwonej Smak
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić na plastry. Każdy płat mięsa rozbić tłuczkiem na bardzo cienki zraz. Cebulę obrać i pokroić w piórka, ogórek obrać i pokroić w słupki, a słoninę w paski długości 5-6 centymetrów. Zrazy posolić, popieprzyć, posmarować cienko musztardą i na każdym ułożyć kawałek słoniny, ogórka i cebuli. Mięso cienko zwinąć, zakładając do środka boki i spiąć wykałaczką. Oprószyć mąką, obrumienić na patelni, przełożyć do garnka, dodać resztę cebuli, namoczone grzybki oraz przyprawy. Podlać bulionem i dusić na małym ogniu 1- 1 i ½ godziny. Wyparowany sos uzupełniać bulionem Kucharek. Gdy zrazy są miękkie, doprawić mąką i śmietaną. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać bulionu. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Podawać z różnymi kaszami lub kluskami i jarzynką gotowaną oraz sałatką.
(6-8 porcji)
A poniżej mała wariacja na temat kapusty czerwonej w połączeniu z chrzanem i wiśniami. Ciekawi rezultatów?
Sałatka z czerwonej kapusty z wiśniami i chrzanem
Składniki:
0,5 słoika Sałatki z kapusty czerwonej Smak
1 jabłko
Sok z jednej cytryny
1 cebula czerwona
2 łyżki rodzynek
100 g wiśni
2 łyżki Chrzanu tartego Smak
2 łyżki oliwy z oliwek
cukier
Sól ziołowa Prymat (młynek)
pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Kapustę połączyć z pokrojonym w kostkę jabłkiem, sokiem z cytryny i cebulą. Następnie dodać rodzynki, wiśnie, chrzan, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!