Jednym ze składników, będących niezaprzeczalnym fundamentem greckiej kuchni jest oliwa z oliwek, bez niej Grecy nie wyobrażają sobie smażenia, przygotowywania sosów, sałatek oraz większości narodowych potraw. Drugim filarem kuchni greckiej jest wyborne wino. Innym lubianym przez Greków alkoholem jest ouso me mese – ouzo, który doprawiają anyżem i koprem. O walorach kuchni greckiej można rozpisywać się bez końca, ale najlepiej rozsmakować się w niej osobiście. W tym celu najlepiej udać się w kulinarną podróż albo wprowadzić element greckiej kuchni do naszego menu. Chcąc przybliżyć Wam klimat jednej z najlepszych kuchni świata SMAK proponuje wyśmienitą Sałatkę grecką. Cienko pokrojone plasterki chrupiących ogórków, słodka w smaku marchew oraz aromatyczna cebula i papryka stanowią kwintesencję tej doskonałej sałatki. Jest to doskonały dodatek zarówno do codziennego obiadu, jak i odświętnego dania. Odpowiednie proporcje warzyw, przypraw i zalewy nadają Sałatce greckiej wyjątkowego smaku i aromatu.