Buraczki tarte Smak przygotowywane są z najlepszych warzyw - idealnie starte i odpowiednio doprawione. Zachwycają delikatnym smakiem i wspaniałym aromatem. Buraczki tarte można podawać na wiele sposobów, doskonale smakują zarówno na zimno jak i na ciepło, są idealne do wszelkich dań obiadowych.
Buraczki tarte Smak doskonale nadają się także do przygotowania kremu buraczkowego. Dziś prezentujemy go w towarzystwie śledzia norweskiego.
ŚLEDŹ NORWESKI Z BIAŁYMI SZPARAGAMI W GALARECIE Z KREMEM BURACZKOWYM
Składniki dla 4 osób:
8 filetów śledziowych
1 pokrojona w kostkę ugotowana marchewka
1 sparzona i pokrojona w kostkę łodyga selera naciowego
200 g Szparagów marynowanych Smak bez zalewy
400 ml wywaru z ryby
8 listków namoczonej w wodzie żelatyny
Sól ,Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Marynata:
1 pokrojona w julienne marchewka
1 łodyga oczyszczonego selera naciowego pokrojonego w paski
3 cebule szalotki pokrojone w piórka
½ szklanki octu winnego
4 łyżki cukru
Gorczyca, Ziele angielskie, Liść laurowy, Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Krem buraczkowy :
150 g gęstej śmietany lub jogurtu
100 g Buraczków tartych Smak
1 łyżeczka Chrzanu tartego Smak
1 łyżeczka drobno pociętego koperku
Sok z cytryny do smaku
Pieprz biały mielony Prymat, sól, cukier do smaku
Wszystkie składniki kremu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
4 ugotowane na twardo jajka przepiórcze do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ocet winny zagotować z cukrem, dodać pozostałe składniki marynaty, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Filety śledziowe ułożyć w naczyniu, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu pod przykryciem.
Śledzia wyjąć z marynaty i dobrze odsączyć. Marynatę przelać przez sito o drobnych oczkach, dopełnić wywarem z ryby i połączyć z namoczoną żelatyną, doprawiając do smaku.
Foremki lub filiżanki wyłożyć filetami śledzia, następnie dodać szparagi, marchew i seler naciowy. Foremki dopełnić wywarem i pozostawić w lodówce do stężenia.
Śledzia wyjąć z foremek, przełożyć na talerz i udekorować jajkami przepiórczymi. Podawać z przygotowanym wcześniej kremem buraczanym.
Smacznego!