Smaczny kąsek na talerzu

23.11.2015

Polacy należą do wybitnych… „mięsożerców”, a statystyczny Polak zjada ponad 40 kg wieprzowiny na rok. Wieprzowina w polskiej kuchni to jedno z ulubionych mięs. Smaczne, soczyste, nie wymaga długiego smażenia, duszenia czy pieczenia. Mięso o nieskończonych niemal możliwościach kulinarnych, a do tego niedrogie…  No i daje dużo energii.

Spożycie wieprzowiny w Polsce regularnie rośnie, to jeden z ulubionych gatunków mięs. Lubimy to mięso, bo w sklepie mamy szeroki wybór, a kuchnia polska i tradycja sprzyjają jego spożyciu. Niedzielne schabowe, codziennie mielone, karkówka z grilla, smakowite żeberka, wspaniała golonka czy pyszne polędwiczki to klasyki polskiej kuchni.  A na śniadanie czy kolację – soczysty baleron, krucha szynka, na imprezy – suszone kabanosy czy swojska kiełbasa…  czyli wieprzowina na zimno! To ledwie szczyt pozycji kulinarnych na bazie wieprzowiny. Jak widać na każdą porę dnia, jak i okoliczność.

Sztuka mięsa i sztuka przyprawiania

Niejedna gospodyni widząc piękną karkówkę czy schab w dobrej cenie, do razu wie, co zrobi na obiad. Jednak nie zawsze z taką samą łatwością przychodzi nam przyprawianie mięsa wieprzowego. Oczywiście sól i pieprz to podstawa, ale jakie zioła, jakie przyprawy… tu rodzą się wątpliwości. Dlatego ciekawą propozycją, a na pewno idealną dla zabieganych i poszukujących szybkich rozwiązań w kuchni jest Przyprawa do mięs Prymat. Znajduje się w niej bogactwo ziół i przypraw, które doskonale przyprawią różne gatunki mięs, w tym mięso wieprzowe. Papryka słodka doda koloru, pieprz czarny mielony wyrazistej nuty. Zioła takie jak rozmaryn, tymianek, majeranek, oregano, natka pietruszki z dodatkiem cebuli czosnku to gotowy miks smaków i aromatów.

 

Tradycyjne pyszności

Choć może wieprzowina nie należy do najzdrowszych, to na pewno do jednych z najsmaczniejszych. Do tego zawiera sporo cennego białka! Czerwone mięso zawiera kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za wyższy poziom tzw. złego cholesterolu. Dlatego też warto włączać ten gatunek do menu, ale odpowiedzialnie. Zatem jak zawsze warto zachować umiar i rozsądek. Tym bardziej, że im więcej tłuszczu w mięsie, tym ma ono lepszy smak. No bo cóż, tłuszcz jest właśnie nośnikiem smaku. Domowy smalec, boczek wędzony, pieczona łopatka czy golonka na kapuście to coś, co smakuje szczególnie panom, choć i płeć piękna od czasu do czasu lubi degustować te tradycyjne polskie przysmaki.

Na szczególną uwagę zasługują kotlety schabowe – klasyka polskiego obiadu. Panierowany w jajku i bułce jest zawsze strzałem w dziesiątkę. Schab to jedna z najszlachetniejszych części wieprzowiny, Oczywiście najlepiej smakuje schabowy smażony na smalcu. Raz w tygodniu taka tradycyjna potrawa na pewno nie zaszkodzi nikomu.  

Podroby wieprzowe to dla jednych trudny temat, dla innych… modny i mądry. Piątka ćwiartka, bo tak historycznie zwano podroby, to pozostała część po podziale mięs na cztery części. Dziś flaki nadal flaczki, wątroba czy serca, a także kaszanka bywają serwowane w szanowanych restauracjach.

Szeroki wybór mięsa mielonego wieprzowiny sprawił, że dla wielu to po prostu niemal osobny gatunek mięsa. Mamy obecnie chudsze mięso – doskonałe np. na spaghetti. Natomiast mięso z łopatki jest doskonałe na kotlety mielone, gołąbki, do przyrządzenia pieczeni rzymskiej czy innych mięs pieczonych do spożycia na zimno.

Słowem – z wieprzowiną można by gotować 365 dni w roku, i nadal nie wyczerpalibyśmy kulinarnych pomysłów.

 

 

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

24.11.2015 12:07
grillowana kaszanka jest bardzo smaczna :)
prymat