Ze śmietaną, w occie, w oleju czy z suszonymi owocami. Śledź to wyjątkowo uniwersalna ryba, która w polskiej tradycji kulinarnej ma szczególne znaczenie. A ponieważ jest tania i łatwo dostępna stała się symbolem Wielkiego Postu i uroczystej wieczerzy wigilijnej.
Już niedługo nasze świąteczne stoły będą uginać się od różnych potraw ze śledziem w roli głównej. Jednak zanim nadejdzie grudzień czekają nas Andrzejki, które również kojarzą się ze spożywaniem tej powszechnie lubianej ryby. Mimo że śledziom przypisano postną symbolikę, to większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie przyjęcia, na którym nie znajdzie się pośród przygotowanych przekąsek.
Jeśli szukacie inspiracji na przekąski ze śledziem w roli głównej, to zapraszam do przeczytania Wpisu Tygodnia "Wariacje śledziowe na nadchodzące Andrzejki" autorstwa VioletoweKucharzenie. Znajdziecie tam kilka pysznych propozycji!
VioletoweKucharzenie poleca smaczny tatar śledziowy.
UWAGA!
W naszym serwisie codziennie będziemy szukać najciekawszych i najbardziej inspirujących wpisów blogowych. Te, które zostaną wybrane przez Zespół DoradcaSmaku.pl, zostaną wyróżnione poprzez publikację na stronie głównej wśród aktualności Doradcy Smaku oraz nagrodzone dodatkowymi 300 punktami. Co tydzień spośród tych właśnie wpisów zostanie wyróżniony najlepszy – Wpis Tygodnia (za 1000 punktów)*.
Za 1000 lub 2000 punktów (w przypadku Wpisu Tygodnia będącego wideoblogiem) przekazanych od Doradcy Smaku można wybrać wymarzoną nagrodę z naszego Katalogu. Co miesiąc macie również szansę otrzymać tytuł Blogera Miesiąca, który dostaje nagrodę finansową w wysokości 500 zł. Piszcie więc dużo i ''smacznie'', a Doradca Smaku sowicie Was za to wynagrodzi.
Kryteria wyboru:
• oryginalna tematyka
• zdjęcia wysokiej jakości
• własne opracowanie tematu (autorski opis, własne przykłady)
• wysoki poziom poprawności językowej
* Zespół DoradcaSmaku.pl może wyłonić w ciągu tygodnia dowolną ilość wpisów. Jednocześnie zastrzega możliwość braku wyróżnienia jakiegokolwiek wpisu w danym tygodniu.