Program „Śląskie od kuchni" ma charakter kulinarno-podróżniczy. Każdy odcinek składa się z dwóch elementów: zwiedzanie wybranego rejonu Śląska oraz gotowanie z jego mieszkańcami lokalnych specjałów. Celem programu jest promocja Śląska poprzez pokazanie ważnych i ciekawych miejsc tego regionu wraz z jego tradycjami, także kulinarnymi. Część kulinarna stanowi ważny i integralny punkt programu, podczas którego Prymat wspiera przygotowywanie potraw.
„Śląskie od kuchni" to nietypowy program ponieważ prowadzącym jest młody i sympatyczny... góral. Podczas swoich podróży po Śląsku prowadzący Piotr Jezutek mówiący góralską gwarą ma okazję zetknąć się ze śląską kulturą, językiem oraz kuchnią. Odmienne kultury i punkty widzenia stanowią ciekawy element tego programu.
Serdecznie zapraszamy do oglądania programu „Śląskie od kuchni".
Emisja programu w TVS: niedziela - 17.15, powtórki - sobota: 10.00.
Odcinki możecie oglądać na naszym YouTubie:
W pierwszym odcinku prowadzący urządza wycieczkę po Osiedlu Nikiszowiec oraz przygotowuje Krupniok z kapustą i ziemniakami.
W drugim odcinku odwiedza Muzeum chleba w Radzionkowie oraz odkrywa smaki sałatki śledziowej hekele oraz świeżonki.