Tort Szwarcwaldzki. Schwarzwälder Kirschtorte. Black Forest cake.Tort z Czarnego Lasu. Black Forest gateau.Tort Czarnoleski. Współcześnie uważany jest za klasyka wśród niemieckich ciast i znany na całym świecie. Czekoladowe blaty ciasta z nadzieniem wiśniowym, przełożone bitą śmietaną, z dodatkiem wiśniówki oraz wiśniami i wiórkami czekolady jako ozdobą. Tort doskonały zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień.
Ciasto szwarcwaldzkie jako deser znane było już w XIX wieku. Dokładne pochodzenie tego specjału nie jest jednak jasne. Połączenie wiśni, śmietany i wiśniówki rzeczywiście było znane już od XIX wieku, lecz nie w formie ciasta, lecz deseru. W pierwotnej wersji gotowane wiśnie serwowane były z bitą śmietaną i Kirschwasser, czyli wódką wiśniową. Pierwszy znany przepis na tort o takim smaku pochodzić ma od cukiernika Josefa Kellera pracującego dla nieistniejącej już Café Agner w Bad Godesberg i datowany jest na rok 1915. Receptura spisana przez Kellera ograniczała się tylko do jednej warstwy kremowo czekoladowego ciasta biszkoptowego i składników cukierniczych z aromatem wiśniówki. Jednak według dokumentów przechowywanych w archiwum Tübingen, wynalazcą tortu jest cukiernik Erwin Hildenbrand z Café Walz w miejscowości Tübingen, która w latach 1818-1924 należała do okręgu szwarcwaldzkiego. W 1949 roku tort szwarcwaldzki zajął 13. miejsce na liście najbardziej znanych niemieckich ciast. Odtąd Schwarzwälder Kirschtorte znany jest na całym świecie. Niektórzy uważają, że wygląd tortu nawiązuje do tradycyjnego stroju dziewcząt wiejskich z rejonu Szwarcwaldu - czarne lub ciemno brązowe spódnice, białe bluzki i kapelusze pokryte dużymi, przypominającymi wiśnie kulami.
Tort Szwarcwaldzki jest efektowny, lekki ale i bardzo prosty do przygotowania. Miękkie masło ucieramy z drobnym cukrem, aż będzie puszyste. Dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodanym żółtku. Ważne, aby użyć najwyższej jakości jajek, z chowu wolnowybiegowego, jak od Kurki Wolnej. Żółtka łączymy z roztopioną i ostudzoną czekoladą, a następnie z ekstraktem waniliowym oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładamy do formy o średnicy 24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki. Wiśnie zagotowujemy z 1/2 szklanki wody i z cukrem. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, odcedzamy i studzimy. Sok z wiśni mieszamy z 5 łyżkami alkoholu. Nasączamy nim krążki ciasta. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszamy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie ostudzoną żelatyną. Krążki tortu przekładamy wiśniami i bitą śmietaną. Wierzch tortu dekorujemy. W wersji oryginalnej wierzch tortu posypywany jest wiórkami czekoladowymi, dookoła wyłożone są kleksy bitej śmietany, a na każdym z nich umieszczana jest świeża wiśnia lub czereśnia z szypułką.
Smacznego!
Artykuł przygotowano we współpracy z: