Szwedzka kuchnia jest kojarzona z prostymi i jednocześnie zdrowymi potrawami oraz powszechnie lubianym szwedzkim stołem. Szwedzi kładą duży nacisk na zdrowy, ekologiczny tryb życia, a ich narodowe potrawy są tego doskonałym odzwierciedleniem. Szwedzka kuchnia to przede wszystkim ryby: flądry, śledzie, makrele, łososie, a oprócz tego balans pomiędzy spożywaniem potraw mięsnych i warzywnych oraz picie dużych ilości mleka. Niegdyś Szwedzi dodawali do swoich potraw bardzo duże ilości cukru, który był niezbędnym elementem dań mięsnych, czy rybnych. Obecnie w większości unikają tej praktyki, wybierając raczej kuchnię pełną witamin i mikroelementów. Odzwierciedleniem takich preferencji jest Sałatka szwedzka, którą znaleźć można w asortymencie marki Smak.
Sałatka szwedzka to wyśmienity dodatek do wędlin, mięs i ryb. Poszatkowane ogórki wraz ze skórką o wyraźnym aromacie oraz odpowiednie proporcje przypraw i zalewy tworzą wyjątkową kompozycję smakową, która przypadanie do gustu każdemu zwolennikowi zdrowej i smacznej diety. Dzięki Sałatce szwedzkiej możemy włączyć nutę skandynawskiej kuchni do naszej codziennej diety. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych, szczególnie do kaszy z mięsem smażonym i duszonym lub do wszelkiego rodzaju kotletów, sznycli, gulaszy i pieczeni. Doskonale smakuje lekko schłodzona.