Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezon: Poczuj miętę!

Sezon: Poczuj miętę!

 

 

Mięta jest zielem o wyjątkowym i szeroko rozpoznawalnym aromacie, a jego odświeżające właściwości doceniają nie tylko miłośnicy drinków i słodkości…

 

Mięta to zioło, które łatwo wyhodować w domowym ogródku czy na parapecie. A znane już było w czasach starożytnych; mięta pojawiła się bowiem zarówno z Biblii, jaki i w mitologii greckiej. Była szeroko znana także w Europie już w IX w. Dziś ceniona jest w zielarstwie, jak i w kulinariach.

 

Sezon: Poczuj miętę!

 

Liście mięty można suszyć, zamrażać, a nawet marynować. Najczęściej mięta kojarzy się z naparem herbacianym lub też dekorowaniem potraw. Jednak liście mięty można dodać do koktajli owocowych, lemoniady, ponczu, a także sałatek owocowych. Mięta dobrze komponuje się z czekoladą, ciekawie przełamując jej słodki charakter.

Choć mięta przywołuje na myśl głównie desery, warto wiedzieć, że można ją także dodać do potraw bardziej wytrawnych – ryb i mięsa. Na przykład sola czy udziec barani z dodatkiem mięty będą smakować wyjątkowo. Baranina z miętą to dobry pomysł na zneutralizowanie specyficznego zapachu. Tak na przykład sos miętowy znany i ceniony w kuchni brytyjskiej serwowany jest do jagnięciny i dziczyzny.

Miętę można też wrzucić do gotującego się groszu zielonego i ziemniaków. Ciekawym pomysłem jest także dodanie listków mięty do farszu na pierogi ruskie. Efekt jest naprawdę doskonały!

Polecamy kilka miętowych pomysłów kulinarnych.

 

Lemoniada miętowo-cytrynowa na upalne dni

Sezon: Poczuj miętę!  Sezon: Poczuj miętę!

 

Składniki:

60 ml soku z cytryny

40 ml syropu cukrowego

4 kostki lodu

woda gazowana

plastry cytryny

listki mięty

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Lemoniadę podawać dobrze schłodzoną w wysokich szklankach.

 

Jak urozmaicić koktajl owocowy?

Jest kilka prostych sposobów… Do truskawek zmiksowanych z lodem można dodać miętę, aby otrzymać orzeźwiający koktajl. 

Smaczne są również koktajle na bazie truskawek z dodatkiem jogurtu waniliowego, mleka, maślanki, jogurtu lub kefiru (w zależności od preferencji) z dodatkiem odrobiny cukru.

Warto też spróbować truskawek w połączeniu z innymi owocami (jagodami, malinami, a przede wszystkim z bananem lub kiwi).

 

Chłodnik z truskawek i wanilii z sorbetem cytrynowym i świeżą mięta

Sezon: Poczuj miętę!


Składniki:
500 g truskawek
300 ml jogurtu naturalnego
100 ml czerwonego wina
1 laska Wanilii Prymat
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 gałązka świeżej mięty
4 łyżki sorbetu cytrynowego
Szczypta Chili pieprz Cayenne Prymat do smaku


Sposób przygotowania:

Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz  przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.

 

Sałatka owocowa ze świeżą miętą i białym kremem balsamico

Sezon: Poczuj miętę!

 

Składniki dla 4 osób:

1 wyfiletowany czerwony grejpfrut

1 wyfiletowany żółty grejpfrut

1 wyfiletowana pomarańcza

1 melon galia

½ pęczka świeżej mięty

 

Sos vinaigrette:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

50 ml białego kremu balsamico

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka Musztardy rosyjskiej Prymat

 

8 posiekanych listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Z melona wydrążyć kulki, połączyć z filetowanymi owocami i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki sosu zmiksować, dodać posiekaną miętę, a następnie całość doprawić do smaku wedle własnego gustu.

Owoce przełożyć do miseczek, skropić sosem i udekorować świeżą miętą. 

 

Sola lemon z awokado i sosem śmietanowo-miętowym

Sezon: Poczuj miętę! 

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 180 g fileta z soli

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

2 awokado

Sok z ½ cytryny

 

Mieszanka curry:

2 łyżki mąki

2 łyżki Curry Prymat

1 łyżka Papryki słodkiej mielonej Prymat

½ łyżki soli

½ łyżki kuminu

½ łyżki Czarnego pieprzu mielonego Prymat

 

Sos śmietanowo-miętowy:

200 ml kwaśnej śmietany

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

3 łyżki świeżej posiekanej mięty

100 g pokrojonych w kostkę pomidorów

Sól, cukier, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku

Sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu śmietanowo-miętowego wymieszać, dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Awokado przekroić na pół, oczyścić, a następnie pokroić wzdłuż na cienkie cząstki i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z przyprawami, w powstałej mieszance obtoczyć rybę i usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Tak przygotowaną solę ułożyć na talerzach, na niej umieścić kilka cząstek awokado. Całość polać sosem śmietanowo-miętowym.

 

Pieczony udziec jagnięcy z miętą, czosnkiem i puree z grochu

Sezon: Poczuj miętę! 

 

Składniki dla 8 osób:

1 udziec jagnięcy ważący ok. 2 kg, oczyszczony z tłuszczu i ścięgien

¼ szklanki oliwy z oliwek

¼ szklanki posiekanej mięty

¼ szklanki posiekanej natki

1 łyżka Rozmarynu Prymat

2 posiekane ząbki czosnku

sól

kilka gałązek świeżej mięty

 

Puree z grochu:

300 g łuskanego grochu (uprzednio namoczonego)

100 g marchewki

100 g ziemniaków

1 ząbek czosnku

Majeranek Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Oliwę z oliwek wymieszać z posiekaną miętą, natką, rozmarynem i czosnkiem. Jagnięcinę natrzeć solą i pieprzem, a następnie ziołową mieszanką i ponownie solą i pieprzem. Udziec obwiązać nitką kuchenną, co około 5 cm. Mięso umieścić na blasze do pieczenia, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150°C. Następnie udziec wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie usunąć nitkę, a jagnięcinę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Groch, marchewkę i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie, przecisnąć je przez praskę do ziemniaków, dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i ew. doprawić do smaku masłem. Mięso ułożyć na talerzach, udekorować gałązkami świeżej mięty. Tak przygotowaną aromatyczną jagnięcinę podawać z puree z grochu i pieczonymi jarzynami sezonowymi.

Poison1988 28.07.2014 21:54
Ja poczułam miętę już wcześniej ;) a co gdy połączymy ją ze wspaniałymi właściwościami borówki amerykańskiej? :> http://www.doradcasmaku.pl/przepis/326747/koktajl-borowkowo-mietowy-przedluzenie-mlodosci.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak