Mięta jest zielem o wyjątkowym i szeroko rozpoznawalnym aromacie, a jego odświeżające właściwości doceniają nie tylko miłośnicy drinków i słodkości…
Mięta to zioło, które łatwo wyhodować w domowym ogródku czy na parapecie. A znane już było w czasach starożytnych; mięta pojawiła się bowiem zarówno z Biblii, jaki i w mitologii greckiej. Była szeroko znana także w Europie już w IX w. Dziś ceniona jest w zielarstwie, jak i w kulinariach.
Liście mięty można suszyć, zamrażać, a nawet marynować. Najczęściej mięta kojarzy się z naparem herbacianym lub też dekorowaniem potraw. Jednak liście mięty można dodać do koktajli owocowych, lemoniady, ponczu, a także sałatek owocowych. Mięta dobrze komponuje się z czekoladą, ciekawie przełamując jej słodki charakter.
Choć mięta przywołuje na myśl głównie desery, warto wiedzieć, że można ją także dodać do potraw bardziej wytrawnych – ryb i mięsa. Na przykład sola czy udziec barani z dodatkiem mięty będą smakować wyjątkowo. Baranina z miętą to dobry pomysł na zneutralizowanie specyficznego zapachu. Tak na przykład sos miętowy znany i ceniony w kuchni brytyjskiej serwowany jest do jagnięciny i dziczyzny.
Miętę można też wrzucić do gotującego się groszu zielonego i ziemniaków. Ciekawym pomysłem jest także dodanie listków mięty do farszu na pierogi ruskie. Efekt jest naprawdę doskonały!
Polecamy kilka miętowych pomysłów kulinarnych.
Lemoniada miętowo-cytrynowa na upalne dni
Składniki:
60 ml soku z cytryny
40 ml syropu cukrowego
4 kostki lodu
woda gazowana
plastry cytryny
listki mięty
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Lemoniadę podawać dobrze schłodzoną w wysokich szklankach.
Jak urozmaicić koktajl owocowy?
Jest kilka prostych sposobów… Do truskawek zmiksowanych z lodem można dodać miętę, aby otrzymać orzeźwiający koktajl.
Smaczne są również koktajle na bazie truskawek z dodatkiem jogurtu waniliowego, mleka, maślanki, jogurtu lub kefiru (w zależności od preferencji) z dodatkiem odrobiny cukru.
Warto też spróbować truskawek w połączeniu z innymi owocami (jagodami, malinami, a przede wszystkim z bananem lub kiwi).
Chłodnik z truskawek i wanilii z sorbetem cytrynowym i świeżą mięta
Składniki:
500 g truskawek
300 ml jogurtu naturalnego
100 ml czerwonego wina
1 laska Wanilii Prymat
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 gałązka świeżej mięty
4 łyżki sorbetu cytrynowego
Szczypta Chili pieprz Cayenne Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.
Sałatka owocowa ze świeżą miętą i białym kremem balsamico
Składniki dla 4 osób:
1 wyfiletowany czerwony grejpfrut
1 wyfiletowany żółty grejpfrut
1 wyfiletowana pomarańcza
1 melon galia
½ pęczka świeżej mięty
Sos vinaigrette:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
50 ml białego kremu balsamico
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka Musztardy rosyjskiej Prymat
8 posiekanych listków mięty
Sposób przygotowania:
Z melona wydrążyć kulki, połączyć z filetowanymi owocami i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki sosu zmiksować, dodać posiekaną miętę, a następnie całość doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Owoce przełożyć do miseczek, skropić sosem i udekorować świeżą miętą.
Sola lemon z awokado i sosem śmietanowo-miętowym
Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g fileta z soli
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 awokado
Sok z ½ cytryny
Mieszanka curry:
2 łyżki mąki
2 łyżki Curry Prymat
1 łyżka Papryki słodkiej mielonej Prymat
½ łyżki soli
½ łyżki kuminu
½ łyżki Czarnego pieprzu mielonego Prymat
Sos śmietanowo-miętowy:
200 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
3 łyżki świeżej posiekanej mięty
100 g pokrojonych w kostkę pomidorów
Sól, cukier, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu śmietanowo-miętowego wymieszać, dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Awokado przekroić na pół, oczyścić, a następnie pokroić wzdłuż na cienkie cząstki i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z przyprawami, w powstałej mieszance obtoczyć rybę i usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Tak przygotowaną solę ułożyć na talerzach, na niej umieścić kilka cząstek awokado. Całość polać sosem śmietanowo-miętowym.
Pieczony udziec jagnięcy z miętą, czosnkiem i puree z grochu
Składniki dla 8 osób:
1 udziec jagnięcy ważący ok. 2 kg, oczyszczony z tłuszczu i ścięgien
¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki posiekanej mięty
¼ szklanki posiekanej natki
1 łyżka Rozmarynu Prymat
2 posiekane ząbki czosnku
sól
kilka gałązek świeżej mięty
Puree z grochu:
300 g łuskanego grochu (uprzednio namoczonego)
100 g marchewki
100 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
Majeranek Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Oliwę z oliwek wymieszać z posiekaną miętą, natką, rozmarynem i czosnkiem. Jagnięcinę natrzeć solą i pieprzem, a następnie ziołową mieszanką i ponownie solą i pieprzem. Udziec obwiązać nitką kuchenną, co około 5 cm. Mięso umieścić na blasze do pieczenia, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150°C. Następnie udziec wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie usunąć nitkę, a jagnięcinę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Groch, marchewkę i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie, przecisnąć je przez praskę do ziemniaków, dodać wyciśnięty czosnek, majeranek i ew. doprawić do smaku masłem. Mięso ułożyć na talerzach, udekorować gałązkami świeżej mięty. Tak przygotowaną aromatyczną jagnięcinę podawać z puree z grochu i pieczonymi jarzynami sezonowymi.