Już od czerwca na straganach możemy dostać czereśnie. Sezon na te przepyszne owoce trwa i warto z tego korzystać. W lipcu bardzo często widzi się ludzi plujących pestkami. Czemu? Bo wszyscy jedzą czereśnie! Najczęściej podajemy je na surowo, po prostu wypłukane. To rewelacyjny letni deser. Są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe – zawierają cenny jod, potas, a także witaminy A, C i te z grupy B. Spożywanie tych małych, ale jakże cennych owoców może pomagać w walce z artretyzmem.
Oprócz tego, że czereśnie znakomicie smakują na surowo, można z nich przyrządzić wiele smacznych potraw. Ostatnio coraz popularniejsze stają się tzw. smoothies. Smoothie truskawkowo-czereśniowe to prawdziwa bomba witaminowa, a przy okazji orzeźwiający napój, w sam raz na ciepłe letnie dni. Przygotowanie nie jest wcale trudne ani czasochłonne, trzeba jedynie poświęcić chwilę na oczyszczenie truskawek z szypułek, a czereśni – z pestek.
Co na słodko z czereśni?
Czereśnie to na równi z innymi owocami znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju ciast. Dobrym pomysłem na deser jest na przykład torcik serowy albo ciasto czekoladowe z czereśniami. Te czerwone owoce nadają ciastom słodkiego i orzeźwiającego równocześnie smaku, a przy okazji mogą być znakomitą dekoracją.
Smak czereśni dobrze łączy się z borówkami. Kolejną propozycją na coś słodkiego jest Clafoutis z czereśniami i borówkami, prawdziwy rarytas dla każdego smakosza ciast i owoców! Całości dodamy aromatu, używając Cukru z prawdziwą wanilią Prymat. Taki deser może zrobić w naszej kuchni prawdziwą furorę!
Z czereśni przygotujemy również wiele pomysłowych dań na słodko, które nadają się na normalny posiłek. Fani potraw mącznych z pewnością docenią smak knedli z czereśniami. Niezwykle apetycznie prezentują się też serowe placuszki z sosem czereśniowym. Dodatek cynamonu, kardamonu i miodu dodaje im wyjątkowego aromatu i sprawia, że to danie dla prawdziwych smakoszy.
Czy czereśnie pasują do dań na słono?
Czemu nie! W łączeniu smaków trzeba być odważnych i nie zamykać się na nowe, czasem zaskakujące połączenia. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby połączyć czereśnie z… mięsem. Propozycja dla ciekawych nowych potraw to polędwiczki teriyaki mirin z czereśniami. Mięso nabite na wykałaczkę na przemian z owockami może okazać się prawdziwym hitem. Ciekawy pomysł to także grillowany camembert z czereśniami z lubczykiem.
Jak widać, czereśnie to dodatek do naprawdę wielu dań. To, co najważniejsze – korzystajmy z tego, że są teraz dostępne, kupujmy je i zjadajmy, bo na kolejny sezon na czereśnie przyjdzie nam czekać prawie cały rok! Polecam!
A tu przykłady dań z czereśniami:
Drożdżowe pierożki z serem i czereśniami |
|
Torcik serowy z czereśniami |
|
Clafoutis z czereśniami i borówką |
Polędwiczki teriyaki mirin z czereśniami |
|
Serowe placuszki z sosem czereśniowym |
|
Smoothie truskawkowo-czereśniowe |