Los żurawiny jest podobny do antycznych zbóż takich jak amarantus czy quinoa - znane od zamierzchłych czasów, uprawiane w niezmienionej formie od dawien dawna są dobrodziejstwem natury. Żurawina jest jednym z produktów na nowo docenionych, którego kulinarne możliwości dopiero są odkrywane.
Nie tylko na torfowiskach
Tak i dziś żurawina wraca do łask. Żurawina była niegdyś zbierana jak grzyby czy borówki, powszechna, dostępna w lasach szczególnie Kaszub, gdzie występowała żurawina błotna (odmienna od wielkoowocowej znanej z Ameryki Północnej). Znaleźć można ją też na podmokłych terenach i torfowiskach Podkarpacia, Lubelszczyzny czy Pojezierza i Mazur. Podobno najlepiej zbierać ją po pierwszych przymrozkach, a te już za nami…
Kulinarny frykas
Natomiast najprościej poszukać jej w sklepach – w postaci suszonej, mrożonej, a teraz nawet i świeżej. Żurawina choć jest owocem, kulinarnie łączona jest w wytrawnych zestawieniach. Szczególnie zimową porą np. oscypek serwowany jest z dodatkiem konfitury żurawinowej z dymiących grilli na ciepło. Konfitura z żurawiny dodawana jest też do mięs – szczególnie kaczki, indyka, kurczaka i królika, a także dziczyzny. Co ciekawe można też łączyć ją z daniami rybnymi.
Jednak żurawinę można dodać również do jabłecznika, dań z ryżu, dyni, urozmaica smak pomidorowych sosów na pikantnie, może też stanowić składnik bakalii dodawanych do ciast. Z żurawiny można przyrządzić konfiturę, ususzyć ją, czy też zrobić z niej sok lub nalewkę.
Żurawie jagody
Żurawiana to owoc, który dowodzi, że smacznie może też oznaczać – zdrowe. Żurawie jagody są słodkawe, ale też lekko kwaśne i cierpkie w smaku, dzięki czemu są ciekawym dodatkiem kulinarnym. Żurawina dobrze znana jest w Stanach Zjednoczonych dzęki rdzennym mieszkańcom ze Starego Kontynentu. Kwiaty rośliny na wietrze przypominały głowę i dziób żurawia, dzięki czemu zyskały nazwę crane (żuraw) i barry (jagody). Zatem nazwa żurawina, czy też żurawie jagody ma to samo znaczenie w języku polskim, choć amerykańska odmiana jest ma większe owoce.
Zdrowo-żurawinowo
Każda kobieta zna cenne właściwości żurawiny. Pomaga w profilaktyce i leczeniu infekcji układu moczowego i zapalenia pęcherza. Żurawina zawiera też antyoksydanty, czyli substancje chroniące przez wolnymi rodnikami, które odpowiadają za starzenie się komórek czy też nowotwory. Ich spożywanie działa korzystnie także na układ trawienny, chroni przez wrzodami żołądka. Działa tez ochronnie na dziąsła i przeciwdziała próchnicy. Na koniec - zmniejsza ryzyko zawału. Zatem spożywanie żurawiny nie tylko urozmaica nasze kulinarne doznania, ale stanowi również cenny składnik zdrowej diety.
Królik duszony z suszonymi owocami i przyprawami korzennymi
Składniki dla 4 osób:
1 pokrojona na kawałki tuszka z królika
2 pokrojone w dużą kostkę cebule
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
1 litr Rosołu z kury Kucharek
2 łyżki miodu lipowego
Suszone śliwki, morele, rodzynki i daktyle (umyte i namoczone w wodzie)
Tymianek, Pieprz czarny grubo mielony, Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat
½ szklanki oleju roślinnego
4 gałązki tymianku do dekoracji
4 łyżki Chrzanu żurawinowego Smak
Sposób przygotowania:
1 krok: Przygotować wszystkie składniki.
2 krok: Umyte, oczyszczone i pokrojone mięso królika zalać przyprawami połączonymi z olejem i marynować 2-4 godziny.
3 krok: Następnie mięso osuszyć, oprószyć mąką i obsmażyć w dużym rondlu na tłuszczu z marynaty z cebulą i czosnkiem.
4 krok: Po 15 minutach wlać wino i bulion, dusić do miękkości na małym ogniu przez ok. godzinę. 20 minut przed końcem duszenia dodać namoczone owoce i miód.
5 krok: Tak przygotowanego aromatycznego królika podawać z gałązkami świeżego tymianku, chrzanem żurawinowym i kluseczkami domowymi.
Racuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym/sosem karmelowym
Składniki dla 4 osób:
4 duże obrane i pokrojone na plastry jabłka (szara reneta,papierówka)
2 jaja
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka 3,2% tł.
50 cukru kryształu
300 g mąki pszennej typ 500
Sól morska Prymat
Olej kokosowy do smażenia
Do dekoracji – cukier puder
Cynamon Prymat
2 laski Wanilii Prymat
200g serka homogenizowanego
3 łyżki suszonej żurawiny
*sos karmelowy (100g cukru ,300 ml płynnej śmietanki 30%) - opcjonalnie
Do dekoracji serkek mascarpone
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy składniki
2. Przygotowujemy rozczyn z drożdży – szczypta cukru, drożdże i 125 ml mleka. Czekamy ok. 10 minut aż drożdże zaczną się pienić. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, jaja, resztę mleka i cukru, dodajemy szczyptę soli a następnie wyrabiamy ciasto. Do ciasta dodajemy plastry jabłek, suszoną żurawinę, obtaczając je w całości w cieście.
3. Rozgrzewamy patelnię i smażymy partiami placuszki po ok. 2 minuty z każdej strony na bursztynowy kolor. Placuszki przekładamy na ręcznik odsączając tłuszcz.
4. *sos karmelowy – podgrzewamy w garnku z grubym dnem cukier trzcinowy tak, aby się powoli rozpuścił a nie przypalił. Następnie wlewamy słodką śmietankę i gotujemy bardzo powoli do momentu zgęstnienia sosu.
5. Gotowe posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z ziarenkami zeskrobanej wanilii. Podajemy z waniliowym serkiem lub sosem karmelowym. Do dekoracji można użyć np. świeżych owoców oraz serka mascarpone.
Kurczak z żurawiną i morelami
Składniki dla 4 osób:
1 kg (ok. 8 sztuk) pałek z kurczaka
1 opakowanie Mój przepis na: soczystego kurczaka Prymat
4 łyżki oleju rzepakowego
½ szklanki suszonej żurawiny
8 suszonych moreli
Sposób przygotowania:
Zawartość opakowania wsypać do miseczki i połączyć z 4 łyżkami oleju, suszona żurawiną i morelami. Całość dokładnie wymieszać. Natrzeć pałki z kurczaka powstałą marynatą.
Ułożyć pałki w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą marynatą, przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra /dół) w temperaturze 200 stopni przez około 1h.
Danie jest gotowe! Smacznego! Można podawać z ziemniakami purée i ulubioną sałatką.