Lato nierozłącznie kojarzy nam się z grillem i aromatycznymi mięsami - soczystą karkówką, kiełbaską z musztardą czy chrupiącymi skrzydełkami. Jednak coraz chętniej szukamy nowych smaków, układając na grillu bezmięsne składniki, np. warzywa.
Często przemycamy je w postaci dodatku do szaszłyków lub podajemy obok grillowanych mięs sałatkę z warzyw. Jednak warto wprowadzić warzywa na pierwszy plan, a na pewno znajdą się miłośnicy nieco innych, a równie ciekawych smaków. Grillowane warzywa to zarówno mniej kalorii, ciekawy smak, jak i bogactwo pięknych i apetycznych kolorów.
Grillować można wiele warzyw, a także grzyby. Do najpopularniejszych warzyw z rusztu należą papryka, cukinia czy bakłażan. Chętnie zajadamy się również cebulą, kukurydzą czy ziemniakami. Grillować można także szparagi i pomidorki koktajlowe. Z grzybów zwykle wykorzystuje się pieczarki lub boczniaki. Warzywa i grzyby, podobnie jak mięso, możemy zamarynować w przyprawach dedykowanych do dań grillowych - nadać im smak ziołowy, pikantny lub tradycyjnie - klasyczny.
Ziemniaki grillowane z pomidorami i serem cheddar
Składniki dla 4 osób:
600 g ugotowanych ziemniaków ze skórką
Przyprawa do grilla klasyczna Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
400 g pomidorów concasse
200 g sera cheddar
200 g cebuli
1 łyżeczka Chili pieprz cayenne Prymat
100 g Suszonych pomidorów Smak
Dip:
Dip czosnkowy Prymat
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurt
Sposób przygotowania:
1. Przygotować składniki
2. Ugotowane ziemniaki wystudzić i pokroić w ćwiartki lub plastry.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wydrążyć i pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać pokrojoną w kostkę cebulę, suszone pomidory, oliwę oraz przyprawę do grilla. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Farsz pomidorowy ułożyć na ziemniakach, posypać tartym serem cheddar i piec na grillu przez ok. 15 minut.
5. Podawać z dipem czosnkowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.