Sylwester to także doskonała okazja do zabawy. Jedni wybierają się na sylwestrowe bale, inni na sympatyczne zabawy w świetlicach czy też kameralne spotkania w gronie przyjaciół. Spora część weźmie udział w zabawie na jednym z rynków, gdzie odbywają się wielkie koncerty lub zasiądzie przed telewizorem i w gronie najbliższych wypije symboliczną lampkę szampana. Inni skorzystają z okazji, aby odwiedzić rodzinę czy wyjechać na narty lub w inne atrakcyjne miejsce. A wszystko w atmosferze zabawy – wystrzałów szampana, petard i pysznego jedzenia...
Każda forma świętowania Sylwestra jest dobra. Choć nie każdemu może w tym roku jest dana okazja do „szampańskiej zabawy’, to warto cieszyć się tym wieczorem, który jest tylko raz w roku. To szczególna okazja, a zwyczaj świętowania Sylwestra choć trwa stosunkowo krótko, bo od przełomu XIX/XX wieku , to na stałe zagościł w tradycji międzynarodowej . Zatem wykorzystajmy okazję i uczyńmy ten wieczór wyjątkowym – choćby dobrym jedzeniem. Zachęcamy do przygotowania czegoś smacznego ciekawego i prostego.
O tej porze roku sprawdza się doskonale chociaż jedno danie na ciepło. Poza tym możemy poszaleć z ciekawymi i smacznymi przystawkami i przekąskami. Do ich przyrządzenia doskonale nadadzą się wszelkiego rodzaju pikle, które są stałym i obowiązkowym składnikiem tzw. ziemnego bufetu. Oczywiście można podać ogóreczki, pieczarki czy inne pikle solo, możne też wykorzystać je jako inspirację do apetycznych przystawek. W sylwestrowym menu nie powinno zabraknąć też słonych przekąsek i napojów. Oto nasze propozycje przekąsek:
Faszerowane jajka koktajlowe
Składniki:
8 połówek białek z jajek
Farsz:
8 posiekanych żółtek
4 posiekane koreczki helskie
4 łyżki majonezu
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
4 posiekane Ogóreczki konserwowe Smak
4 posiekane Pieczarki marynowane Smak
Sól ziołowa, Pieprz czarny mielony Prymat
Przygotowanie:
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i doprawić do smaku. Farszem napełnić białka jajek i udekorować natką pietruszki.
Kanapeczki koktajlowe
Składniki:
1 bagietka
100 g kremowego białego sera
200 g pokrojonego pikantnego salami
1 słoik pokrojonych na kawałki Ogóreczków konserwowych Smak
1 łyżka Papryki słodkiej czerwonej Prymat
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na kromki, opiec w tosterze i posmarować serem. Na wykałaczki nadziać kawałek ogóreczka zawiniętego w salami. Tak przygotowany „żagielek” wbić w bagietkę i oprószyć słodką czerwoną papryką.
Czerwona papryka z serem feta
Składniki:
3 filetowane, smażone czerwone papryki
100 g pokrojonego w kostkę sera feta
1 pokrojona w plastry czerwona cebula
6 pokrojonych w plastry ząbków Czosnku marynowanego Smak
Sos grecki:
½ szklanki wody mineralnej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
Sól morska - MŁYNEK, Pieprz czarny grubo mielony, Bazylia otarta Prymat
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Papryki ułożyć na półmisku, posypać serem, czosnkiem i czerwoną cebulą, skropić sosem.
Sałatka z kurczakiem kebab-gyros
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 posiekana w kostkę słodka cebula
8 szt. kukurydzy minikolby marynowanej, pokrojonej na małe kawałki
100 g łagodnego ketchupu
200 g majonezu
1 pokrojona mała główka sałaty lodowej
1 opakowanie Przyprawy kebab-gyros Prymat
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka zamarynować w Przyprawie kebab-gyros, zgrillować i pokroić w cienkie plastry. Cebulę podsmażyć na oleju, doprawić przyprawą. Schłodzonego kurczaka przełożyć do dużej miski, dodać cebulę i kukurydzę, dokładnie wymieszać. Majonez połączyć z ketchupem. Dodać pokrojoną sałatę lodową i sos, wymieszać. Podawać z bagietką lub zawiniętą w placki tortilli.
A co Wy zaproponujecie na tego Sylwestra?