Nazwa ta, choć już od dawna nie funkcjonuje, to świetnie oddaje naturę rzeczy tego radosnego rozpasanego okresu zabawy i obfitości jedzenia, szczególnie mięsa.
Jednak ważne jest, aby wszelkiego rodzaju pieczenie, drób i wieprzowina były różnorodne, smaczne i apetycznie podane. Oby tegoroczne mięsopusty miały w obie coś z tradycji. Nawet jeśli nie planujemy wyjścia na bal, warto zaakcentować ten radosny i swawolny czas karnawałową ostatkową kolacją w gronie przyjaciół i rodziny.
Można przygotować mięsa na ciekawe przekąski – na przykład w formie wygodnych w jedzeniu klopsików z fetą, szaszłyków czy też pałek kurczaka. Jeśli impreza ma trwać do rana warto przygotować mięsne dania na ciepło jak choćby flaczki czy pieczoną szynkę.
Szaszłyczki wieprzowo-wołowe z przyprawą kebab-gyros podane z tzatzikami i świeżą miętą
Składniki dla 4 osób:
300 g mielonej łopatki wieprzowej
300 g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
1 pokrojona w kostkę cebula
1 op. przyprawy kebab-gyros Prymat
1 główka sałaty lodowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pomidory bez skóry
1 pęczek świeżej mięty
1 pokrojona w cienkie talarki czerwona cebula
1 starty i odciśnięty z nadmiaru wody ogórek
200 g jogurtu bałkańskiego
1 op. Tzatziki – pikantny sos czosnkowy Prymat
1 cytryna
Sól, czarny pieprz Prymat
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek podsmażyć na jednej łyżce oliwy, dodać do mielonego mięsa i doprawić przyprawą kebab-gyros. Całość dokładnie wymieszać, uformować kotleciki, lekko je spłaszczyć, nadziać na patyczki do szaszłyków i odstawić do lodówki.
Jogurt dokładnie wymieszać z ogórkiem, przyprawą tzatziki, dodać świeżą miętę i doprawić do smaku.
Umytą i oczyszczoną sałatę porwać na mniejsze kawałki, połączyć z talarkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorami, a następnie doprawić do smaku oliwą, solą i pieprzem.
Kotleciki zgrillować. Podawać na sałatce skropionej oliwą z oliwek, z zimnym sosem tzatziki aromatyzowanym świeżą miętą.
Flaki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami
Składniki dla 4 osób
200 g podudzia z kurczaka bez kości
Olej do smażenia
0,75 l Rosołu warzywnego Kucharek
2 łyżki Włoszczyzny suszonej Kucharek
2 łyżki pomidorów suszonych
1 pokrojona w piórka cebula
100 g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowików
100 ml śmietany kremówki 36%
Przyprawa do flaków Prymat 2-3 łyżki
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Podudzia z kurczaka pokroić w paski, obsmażyć, zalać bulionem, dodać włoszczyznę, pomidory pokrojone w paski i zagotować. Cebulę zeszklić na maśle z borowikami i przyprawą do flaków, dodać do wywaru. Gotową zupę zabielić śmietaną.
Pikantne skrzydełka z chili
Składniki dla 4 osób:
24 duże skrzydełka z kurczaka
Marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu worcester
½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki sambal oelek lub Chili pieprz cayenne Prymat
1 szklanka pikantnego ketchupu
2-3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Umyte i oczyszczone skrzydełka naciąć na zgięciu i marynować ok. 4-6 godzin. Tak przygotowane skrzydełka grillować na 20 minut lub piec ok. 40 minut w temperaturze 160ºC.
Skrzydełka przygotowywane na grillu będą smaczniejsze, jeśli przed zamarynowaniem obgotujemy je przez ok. 20 minut.
Pieczona szynka z prosięcia w zalewie piwno-miodowej z goździkami
Składniki dla 4 osób:
1,5 kg peklowanej szynki z prosięcia
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
100 ml miodu pitnego (najlepiej trójniaka)
50 ml żołądkowej gorzkiej
4 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
8 goździków Prymat
4 łyżki marynaty piwno-miodowej Prymat
Sposób przygotowania:
Skórę umytej i oczyszczonej szynki z prosięcia ponacinać w kratkę, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty, obłożyć gałązkami rozmarynu i odstawić na całą noc do lodówki.
Zamarynowaną szynkę piec 2 godziny w temperaturze 140ºC, pamiętając, aby szynkę z kością zawinąć w folię aluminiową, dzięki czemu unikniemy jej spalenia. 20 minut przed końcem pieczenia mięso należy odwinąć z folii, aby zrumienić skórkę.
Tak przygotowaną szynkę podawać z chrzanem i jabłkami, jagodami w żubrówce na zimno lub na ciepło oraz kapustą z kminkiem.
Klopsiki nadziewane serem feta podane z salsą pomidorową
Składniki dla 4 osób:
300 g udźca cielęcego
300 g schabu karkowego
100 g sera feta
1 jajko
1 łyżka bułki tartej czosnkowej Prymat
Oliwa do smażenia
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat
3 pokrojone w kostkę dymki wraz ze szczypiorem
1 łyżka natki pietruszki Prymat
200 g pomidorów bez skóry
1 łyżeczka bazylii Prymat
1 łyżka pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, natkę pietruszki oraz uprzednio zeszkloną i wystudzoną dymkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na równe porcje i formować z niego małe placki, na których należy ułożyć pokrojony w kostkę ser feta. Całość zawinąć formując klopsiki. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 150°C.
Pomidory zmiksować, dodać 2 dymki wraz ze szczypiorem i pestki słonecznika. Doprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem. Tak przygotowane klopsiki podawać z sosem pomidorowym aromatyzowanym bazylią.