Nowalijkowe szaleństwo trwa. Co prawda w sklepach przez cały rok czasu można kupić rzodkiewkę, szczypiorek czy sałatę, jednak to właśnie teraz polska wiosna zaczyna obradzać w to co najlepsze – polskie warzywa.
Jedną z ciekawszych nowalijek są młode buraki, czyli botwinka. Buraki w wielu krajach są zupełnie nieznane kulinarnie, a warzywo uchodzi za egzotyczne. Natomiast polska kuchnia zna od lat botwinkę, a jedną z ulubionych zup jest zupa z młodych buraczków - botwinka.
Buraki to korzeniowe warzywo, o specyficznym, słodkim smaku i głębokiej, apetycznej barwie. Kiedy buraki są jeszcze młode, można też spożywać łodygi oraz młode liście.
Warto wiedzieć, że botwinka nie musi „skończyć” w zupie. Świetnie komponuje się z kaszą, jajami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek.
Liście i łodygi botwinki można ugotować na parze. Młode liście botwinki można dodać do sałatki czy przygotować farsz do pierogów. Z botwinką można porządzić nawet omlety, muffinki, pizzę, risotto, klopsa, wytrawne ciasta…
Czy botwinka dla Was to tylko zupa?
Chłodnik z botwinki
Składniki :
1 pęczek botwinki
100 ml śmietany kremówki
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml kefiru
1 łyżka octu winnego
6 rzodkiewek
2 świeże ogórki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
100 g cielęciny upieczonej w przyprawie do pieczenia mięs
4 ugotowane jajka przepiórcze
Sól, Pieprz czarny mielony, Przyprawa uniwersalna Kucharek
Sposób przygotowania:
Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Rzodkiewki i ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.
Polędwiczka wieprzowa z chrupiącą sałatą z botwiny i kiełkami
Składniki dla 4 osób:
2 polędwiczki wieprzowe
2 pęczki świeżej botwinki
1 opakowanie sałaty rukola
1 pęczek rzodkiewki
100 g opakowanie kiełków słonecznika
ser Parmezan
Przyprawa do wieprzowiny Prymat
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymat
Sposób przygotowania:
Polędwiczki myjemy, obtaczamy w przyprawie do wieprzowiny, przekładamy na blachę i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Pod koniec pieczenia polędwiczki przygotowujemy sałatę – płuczemy rukolę i botwinę, odcinamy twarde końcówki. Liście przekładamy do miseczki, dodajemy umyte i poszatkowane na cienkie plasterki rzodkiewki. Sos sałatkowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Upieczone polędwiczki kroimy na kawałki. Na talerzu układamy sałatę, polewamy sosem, posypujemy kiełkami, a na wierzchu układamy plastry polędwiczki.