Organizując przyjęcie grillowe, powinniśmy pamiętać o tym, że oprócz mięsa warto przygotować różne dodatki. Jakie? To dobre pytanie. Pamiętajmy o kilku zasadach, które pozwolą nam zdecydować, czym uzupełnić mięso, ryby i warzywa z grilla.
1. Dodatki do dań z grilla powinny być do jedzenia na zimno. Jeśli coś je się zazwyczaj na ciepło, a nie da się tego podgrzać na ruszcie, to możemy być pewni, że nie jest to dobry pomysł na grilla. Ryż czy kasza odpadają zatem jako dodatek do mięsa; nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby użyć ich jako składnika sałatki.
2. Dodatki muszą być wygodne i łatwe do podania. Pamiętajmy, że należy przygotować wszystko tak, żeby każdy mógł po prostu podchodzić i częstować się smakołykami ze stołu.
3. Jeśli przygotowujemy mięso na grillu, miejmy na uwadze, że to dość tłuste dania, dobrze zatem, żeby dodatki stanowiły jakieś urozmaicenie i „odskocznię” – dlatego do kiełbasek czy karkówki często podaje się pieczywo i sałatki.
4. Oprócz potraw uzupełniających dania z grilla, cennym dodatkiem są różnego rodzaju sosy, od musztardy i keczupu przez sos tatarski, aż po różnego rodzaju salsy.
Co zatem można przygotować na grilla? Dobrym i sprawdzonym pomysłem są przeróżne sałatki. W zależności od tego, na jaką się zdecydujemy, możemy wybrać odpowiedni sos. Sosy sałatkowe to gwarancja wyjątkowego i atrakcyjnego smaku. Każdy znajdzie coś dla siebie: sos czosnkowy, francuski, do mizerii, grecki, koperkowo- i paprykowo-ziołowy, polski i włoski. Sałatki są znakomitym dodatkiem na grilla, pamiętajmy jednak, że wymagają nieco większych przygotowań. Tak jak kiełbaskę, boczek czy karkówkę można zjeść po prostu z kawałkiem chleba, tak do sałatek koniecznie trzeba podać talerze i sztućce. Jeśli nie mamy do dyspozycji naczyń i decydujemy się na jednorazowe, to polecamy talerzyki tekturowe zamiast plastikowych – wszystkie można potem spalić i nie trzeba zapychać kubła na śmieci i zanieczyszczać środowiska.
Tym, którzy nie mają dużo czasu, a chcą szybko przygotować smaczną sałatkę, polecamy produkty firmy Smak. Jako dodatki świetnie sprawdzą się na przykład oliwki, kapary czy suszone pomidory. Dzięki takiemu urozmaiceniu nasza sałatka szybko nabierze wyjątkowego smaku i będzie jeszcze bardziej atrakcyjna.
Musztarda i keczup to nieodłączne składniki każdego grilla. Pasują do mięsa, a także warzyw z grilla. Jednak każda musztarda jest inna, a wybór jest naprawdę szeroki – to od nas zależy, na które smaki się zdecydujemy. Warto się zastanowić, czy wolimy musztardy łagodne, czy pikantne. Jeśli te pierwsze, to sięgniemy po musztardę chrzanową, delikatesową, francuską czy kremską, jeśli drugie – docenimy ostrą nutkę musztardy rosyjskiej. Ciekawy smak mają również musztardy: słodko-pikantna czeska i typowo słodka miodowa. Szczególnie polecamy naszą musztardę ze specjalnym przeznaczeniem na grilla. Dzięki poręcznemu opakowaniu PET jest bardzo wygodna w użyciu i nadaje się w sam raz na przyjęcia na świeżym powietrzu.
Do grilla znakomicie pasują również inne sosy – zarówno te przygotowywane samodzielnie, jak i gotowe. Z pewnością jako smaczny i wyrazisty dodatek do mięsa sprawdzi się Tzatziki pikantny sos czosnkowy. Znakomicie komponuje się on z ogórkiem – kiszonym i świeżym. Sosem można polać usmażone mięso albo podawać go w osobnym naczyniu jako dip do maczania w nim różnych przekąsek. Dobrze z mięsem z grilla smakuje również sos tatarski, który warto przygotować samemu. Bazuje na majonezie, chrzanie, jogurcie i musztardzie oraz dodatkach – pieczarkach marynowanych, kaparach, ogórkach marynowanych lub kiszonych…. To doskonałe uzupełnienie mięs z grilla – zarówno smakowe, jak i wizualne!
Dodatki do mięs z grilla odgrywają nie mniejszą rolę niż samo mięso! Mamy wiele możliwości do wyboru. Niektóre, jak sałatki czy domowe sosy, wymagają trochę przygotowań, inne, np. musztardy czy sosy gotowe, są bardzo łatwe w użyciu i błyskawiczne w podaniu. Najważniejsze to skomponować grillowe przyjęcie tak, żeby dodatki z jednej strony uzupełniały smak dań z rusztu, a z drugiej – były w stosunku do nich urozmaiceniem i odmiennością!
A oto kilka przepisów, które na pewno Was zainspirują:
Grillowane piersi z kurczaka z sałatką grecką |
|
Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie |
|
Grill: Medaliony wołowe z musztardą i czarnym pieprzem – Krok po kroku |
Sałatka grillowa |
|
Sałatka z grillowanym serem i cukinią |
|
Sos tatarski |