Ledwo skończyła się Wielkanoc, a przed nami majówka. A jak majówka to obowiązkowo grill, świeże powietrze i kolejna okazja do towarzyskich spotkań! Zatem czas najwyższy odkurzyć sprzęt grillowy, zaopatrzyć się w węgiel, podpałkę, przyprawy i wszelkie inne niezbędne akcesoria.
Na początek sezonu grillowego zachęcamy do przyrządzania prostych i klasycznych potraw z rusztu. Pierwsze dania z grilla, choćby takie jak kiełbaska czy karkówka, zawsze smakują doskonale. Czasem siła smaku tkwi w prostocie, wykorzystaniu podstawowych składników, dzięki czemu smak grilla wychodzi na plan pierwszy. Oczywiście do grillowania niezbędna jest pogoda, ta zaś jest już wiosenna, a chwilami niemal letnia. Przed wielką majówką zalecamy odświeżyć repertuar grillowych dań, zaprosić znajomych i cieszyć się doborowym towarzystwem i wybornymi smakami.
Zatem na start przypominamy kilka dań z rusztu dla początkujących w tym sezonie w sztuce grillowania. A każde kolejne grillowanie może być krokiem w rozwijaniu kunsztu grillowego, w czym obiecujemy pomagać.
Grillowane kotlety schabowe kebab-gyros
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g schabu z kostką
Marynata:
2 łyżki Przyprawy kebab-gyros Prymat
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
2 łyżki ketchupu
4 łyżeczki Chrzanu tartego Smak
8 Patisonów marynowanych Smak
1 słoik (300 g) Ogóreczków konserwowych Smak
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią schab i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym ruszcie po pięć minut z każdej strony.
Aromatyczne kotlety schabowe podawać z mini ogóreczkami, patisonami i tartym chrzanem.
Karkówka z grilla
Składniki dla 4 osób:
80 dag chudego schabu karkowego
3 łyżki Przyprawy do karkówki Prymat
3 łyżki oleju
Sos śliwkowy:
25 dag suszonych śliwek bez pestek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
szczypta Chilli pieprz cayenne Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
Sposób przygotowania:
Mięso, umyć, osuszyć, pokroić na 6-8 kotletów. Przyprawę do karkówki połączyć z olejem i powstałą marynatą posmarować mięso. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przygotować sos. Śliwki umyć i rozgotować w 1 szklance wody, zmiksować z winem i przyprawami. Kotlety smażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej, od czasu do czasu smarując pozostałą pastą. Podawać z sosem śliwkowym.
Pstrąg z rusztu
Składniki dla 4 osób:
4 pstrągi (każdy ok. 1 kg)
100 g masła
Kminek mielony Prymat
sól
Chrzan śmietankowy Smak
Sposób przygotowania:
Oczyszczone ryby posolić, skropić stopionym masłem i posypać kminkiem. Tak przygotowane pstrągi ułożyć na gorącym grillu, skórą do dołu i opiekać z każdej strony po 5 min. Podczas pieczenia smarować skapującym sosem lub masłem. Gotowe pstrągi wyłożyć na półmisek i polać gorącym masłem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą oraz Chrzanem śmietankowym Prymat.