Pomimo, że w sklepach dostępne są „gotowce”, piekarnie wabią zapachami, a sklepowe półki zachęcają do wybrania gotowego ciasta do pizzy, kruchego czy francuskiego, to zawsze najlepiej będą smakować te własnoręcznie przyrządzone.
Na regularne pieczenie domowe chleba, powiedzmy to sobie szczerze, większość z nas nie ma dziś czasu. Niemniej zapach domowych wypieków nie ma sobie równych. Dziś proponujemy pomysły na domowe wypieki nie tylko smaczne, ale też prostsze i szybsze w przygotowaniu niż chleb.
Włoskie pizze, foccacia, calzone i ciabatty podbiły polskie podniebienia. Znamy też już hinduski naan, meksykańską tortillę, bliskowschodni lawash i pitę czy rosyjskie bliny. Choć i my na nowo doceniamy nasze rodzime pyszności – podpłomyki, moskole, cebularze….
Wystarczy ciekawy pomysł, trochę mąki, wody, tłuszczu i drożdży. Do tego cebula, oliwki czy pomidory, trochę aromatycznych ziół i przypraw….Tak prosto wyczarować szybki lunch czy smakowitą kolację.
Choć pieczywo ma ostatnio coraz słabszy PR – że tuczące, że gluten… Ale jednak węglowodany są potrzebne, dlatego też można je redukować, a nie eliminować.
Domowym wypiekom sprzyja także ruch slow food, który stawia nacisk na czerpanie przyjemności z jedzenia i jego przyrządzania, wysoka jakość produktów oraz świadomość kulinarna. Choć u podstaw leży protest przeciwko fast foodom, a ruch określany jest mianem frakcji alterglobalistów i ekogastronomii, to finalnie wygrywają nasze kubki smakowe. Z tęsknoty za dobrym jedzeniem jak u mamy czy u babci i zgodnie z panującą moda na zdrowe odżywianie wracają do łask domowe wypieki. A my w tym chcemy pomóc. Oto kilka przepisów:
Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym
Składniki dla 4 osób:
Ciasto drożdżowe:
350g mąki
15 g drożdzy świeżych
20g smalcu wieprzowego
250 ml letniej wody
Oliwa do posmarowania ciasta
Sól
Farsz:
100 g boczku wędzonego parzonego, pokrojonego w kostkę o boku 0,5 cm
100 g mortadeli pokrojonej w kostkę o boku 0,5 cm
1 obrana cebula
100 g sera mozarella pokrojonego w kostkę o boku 0,5 cm
20g rodzynek
20g tartego parmezanu lub innego twardego sera
1 jajko
1 opakownie Natki pietruszki Prymat
1 opakowanie Bazylii Prymat
1 papryka czerwona
Sól morska Prymat
Sos koperkowo-czosnkowy Prymat
Pieprz mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, formujemy wgłębienie rozkruszamy drożdze, dodajemy tłuszcz i sól oraz wodę i wyrabiamy rękami na stolnicy. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki namaczamy w małej ilości ciepłej wody.
Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na małej ilości tłuszczu. Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojony boczek, mortadelę oraz mozarellę .Wszystko razem mieszamy dodajemy odciśnięte rodzynki parmezan tarty, jajko drobno pokrojoną czerwoną paprykę oraz bazylię i natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto zagnieść powtórnie po wyrośnięciu rękami następnie rozwałkować na placek grubości około 3 mm. Wierzch posmarować oliwą i na połowę placka wyłożyć gotowy doprawiony farsz. Złożyć w pół i przykryć cały farsz, zagnieść brzegi a wierzch posmarować delikatnie dobrą oliwą.
Moskol
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka soli
1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
½ kg mąki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować i zemleć lub dobrze utłuc. Dodać maślankę lub kwaśne mleko oraz mąkę. Wyrobić ciasto na stolnicy, rozwałkować, formować owalne placki grubości 1 cm. Piec na blasze w kuchni opalanej drewnem. Podawać z boczkiem, masłem albo bryndzą.
Obecnie moskala pieką gospodynie w piekarniku, w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, a następnie kroją na porcje.
Piec w rozgrzanym do 220°C piekarniku następnie zmniejszyć do 180°C i piec około 15-20 min. w zależności jak gruby jest nasz pieróg. Podawać bezpośrednio po upieczeniu najlepiej z sosem.
Mini pizze
Składniki na 4 mini pizze:
300 g mąki do pizzy najlepiej specjalnej włoskiej
¾ szklanki wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli gruboziarnistej Prymat
200 g passaty pomidorowej
200 g sera mozarella żółtego
200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
4 plastry szynki np. konserwowej
100 g podduszonych i przesmażonych pieczarek
4 plastry ananasa
Przyprawa do pizzy Prymat
Bazylia Prymat
Oregano Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotować wszystkie składniki. Przygotowujemy rozczyn – w miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i połowę wody(letniej) a następnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną się pienić. Do misy przesypujemy mąkę, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn, oliwę z oliwek, szczyptę soli i resztę wody – wedle potrzeby. Łączymy składniki za pomocą blendera po czym przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy ciasto ręcznie aż będzie miękkie i nie będzie kleić się do rąk. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Blachę smarujemy oliwą, dzielimy ciasto na 4 części i z każdego z nich formujemy koła. Przykrywamy placki ściereczką i dostawiamy po podrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Gotowe i wyrośnięte placki pizzy smarujemy passatą pomidorową i posypujemy przyprawą do pizzy, bazylią i oregano. Każdą pizzę posypujemy serem, następnie układamy dodatki – na 2 pizzach fasolkę, pieczarki i szynkę, na 2 pozostałych pieczarki, ananasa i szynkę. Posypujemy resztą sera i ponownie bazylią. Blaszkę z pizzami wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika na ok. 10 minut. Podajemy gorące.
Cebularz z pieczarkami i czarnuszką
Składniki dla 4 osób:
Ciasto drożdżowe:
500g mąka pszenna do ciast drożdżowych typ 550
100 g masło extra 82 % tł.
150 g ciepłego mleka o temp. 37°C
25 g drożdże świeże
3 jajka
50g cukier kryształ
Sól Prymat
10 g czarnuszka
Farsz:
3 cebule
100 g pieczarek
2 łyżki masła
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do ciepłego mleka wkładamy drożdże cukier oraz sól. Mieszamy odstawiamy na 5 min. w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę mieszamy z czarnuszką. Jajka miksujemy blenderem na jednolitą masę dodajemy miękkie masło i mieszamy z drożdżami. Całość mieszamy razem –wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około. 30 min.
Farsz:
Przygotowujemy nadzienie - cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Pieczarki siekamy na drobne plasterki i podobnie jak cebulę dusimy na patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy bułeczki o średnicy 10 cm, które delikatnie rozpłaszczamy i przekładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą z oliwek. Pozostawiamy na ok. 15 minut pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Od czasu do czasu zraszając wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200°C . Na wyrośnięte bułeczki kładziemy łyżeczkę pieczarek i 3 łyżki cebuli, posypujemy pieprzem. Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku z termo obiegiem.