Znaki rozpoznawcze listopadowej szarugi jesiennej to takie określenia jak ciemno, buro i zimno. Listopad to pora roku, która jest wyjątkowo uciążliwa, zatem to doskonały czas na rozgrzewające potrawy, które umilą życie, wzmocnią i zachęcą do dalszego działania. Bo, pomimo że pora roku nie rozpieszcza, to warto kontynuować aktywny tryb życia, choćby spacery. Dzięki aktywności także jesienną porą można zahartować organizm i przygotować się do zimowych mrozów. Jednak kiedy przemarzniemy, konieczne należy się dobrze rozgrzać - na przykład pysznym daniem.
Dania rozgrzewające są też zwykle ściśle powiązanie z daniami sycącymi, czyli na bazie mięsa i warzyw strączkowych. Często też utożsamiamy je z daniami jednogarnkowymi, zupami z wkładką, daniami o charakterze gulaszu. Daniem rozgrzewającym mogą być daniami typowe dla kuchni polskiej jak bigos czy flaki, jak i dania z odległych stron świata jak na przykład meksykańskie chilli con carne czy prowansalskie ratatouille.
Dania rozgrzewające to oczywiście dania serwowane na ciepło. Równie dobry efekt rozgrzewający można osiągnąć dzięki odpowiedniemu przyprawieniu. Takie przyprawy jak papryka ostra, chilli pierz cayeński, pieprz czarny mielony czy na przykład egzotyczny imbir lub kurkuma mają właściwości rozgrzewające.
Warto w tym czasie pamiętać o składnikach odżywczych, takich jak witamina C, w którą obfituje na przykład kiszona kapusta. Niezbędne są też bakteriobójcza cebula i czosnek, które ze względu na smak i aromat podniosą walory smakowe dań, a zarazem wzmocnią odporność organizmu.
Zatem do dzieła z gotowaniem i rozgrzewaniem!
BIGOS Z DUSZONYMI ŻEBERKAMI I POMIDORAMI
Składniki dla 4 osób:
1 kg chudych żeberek wieprzowych
Marynata:
100 ml oleju słonecznikowego
1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Prymat
1 kg kiszonej kapusty
1 opakowanie Przyprawy do bigosu Prymat
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 pokrojona w kostkę cebula
200 g pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
Sól morska, Pieprz czarny grubo mielony indyjski Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone żeberka pokroić na małe porcje, zamarynować w oleju połączonym z Przyprawą do wieprzowiny Prymat i obsmażyć na patelni na złoty kolor.
Kapustę zagotować, dodać żeberka oraz przyprawy i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać do kapusty. Pod koniec gotowania wrzucić pomidory i doprawić do smaku. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ciemnym pieczywem.
Duszona soczewica z kiełbasą wiejską i pomidorami
Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
200 pokrojonej w kostkę kiełbasy wiejskiej
3 łyżki oleju rzepakowego
100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku
2 pokrojone w kostkę cebule
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
400 g pomidorów pelati z puszki pokrojonych w kostkę
200 ml Rosołu z kury Kucharek
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 pęczek natki pietruszki
5 ziaren Ziela angielskiego Prymat
2 Liście laurowe,
½ łyżeczki Papryka słodka mielona,
1/4 łyżeczki kmin rzymski
Do smaku: Pieprz czarny grubo mielony, Sól ziołowa Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotować potrzebne składniki. Boczek, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać kiełbasę, soczewicę, rosół, pomidory i przyprawy, gotować ok. 30 minut, cały czas mieszając. Całość doprawić do smaku, podawać z gęstym jogurtem i posiekaną natką.
FLAKI DROBIOWE Z BOROWIKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki dla 4 osób
200 g podudzia z kurczaka bez kości
Olej do smażenia
0,75 l Rosołu warzywnego Kucharek
2 łyżki Włoszczyzny suszonej Kucharek
2 łyżki pomidorów suszonych
1 pokrojona w piórka cebula
100 g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowików
100 ml śmietany kremówki 36%
Przyprawa do flaków Prymat 2-3 łyżki
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Podudzia z kurczaka pokroić w paski, obsmażyć, zalać bulionem. Dodać włoszczyznę, pomidory pokrojone w paski i zagotować. Cebulę zeszklić na maśle z borowikami i przyprawą do flaków, dodać do wywaru. Gotową zupę zabielić śmietaną.
PIKANTNA BIAŁA I CZERWONA FASOLA Z MIELONĄ WOŁOWINĄ, POMIDORAMI I DYMKĄ PODANA Z TORTILLĄ Z SEREM CHEDDAR
Składniki dla 4 osób:
600 g mielonej wołowiny
½ szklanki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojona w paseczki czuszka
4 ząbki czosnku
400 g pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
4 łyżki pikantnego keczupu
100 ml bulionu Kucharek
200 g czerwonej fasolki kidney bez zalewy
200 g białej fasolki bez zalewy
4 łyżki tartego sera Cheddar
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 posiekany pęczek dymki
1 posiekany pęczek kolendry
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat
Szczypta kminu rzymskiego Prymat
1 opakowanie przyprawy do fasoli Prymat
4 placki tortilli
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie, w dużym garnku podsmażyć cebulę, czosnek i czuszkę. Po około 5 minutach dodać mielone mięso, przyprawy i całość dusić 15 minut. Po tym czasie wlać bulion, dodać pomidory i keczup, dokładnie wymieszać i dusić do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodać fasolę, doprawić danie do smaku i zagotować.
Na rozgrzanej patelni ułożyć tortillę, posypać tartym serem cheddar, grubo mielonym czarnym pieprzem, przykryć drugą tortillą i smażyć przez kilka minut po każdej ze stron. Po usmażeniu tortillę pokroić na trójkąciki i podawać jako dodatek do potrawki z fasoli i mielonej wołowiny.