Mięso - czym je zastąpić, jakie potrawy bez niego przyrządzić, aby było smacznie, pożywnie, pełnowartościowo a zarazem ciekawie i inspirująco? W polskiej tradycji post jest czasem, kiedy ograniczamy ilości jadanego mięsa. To też doskonała okazja, aby spróbować sił w zupełnie innych, mało typowych a jednak jakże ciekawych potrawach – tak zwanych jarskich. Warto w tym czasie sięgnąć po kasze i warzywa strączkowe, które są niezwykle zdrowe, a także dodadzą energii. Makarony czy tarty to doskonała baza inspiracji do wymyślania ciekawych połączeń smakowych, niekoniecznie z dodatkiem mięsa.
Kotlety z jajek
Składniki:
(2-4 porcje)
4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
2 ugotowane ziemniaki
po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
2 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki bułki tartej Prymat,
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej Prymat,
2 łyżki stopionego masła lub oleju,
sól, pieprz czarny mielony Prymat.
Sposób przygotowanbia:
Jajka i ziemniaki zmielić w maszynce. Dodać surowe jajko, śmietanę, koperek oraz szczypiorek wraz z przyprawami. Następnie dokładnie wyrobić masę jajeczną, formując z niej kotleciki, a następnie obtaczać w bułce i smażyć na maśle lub oleju. Podawać ciepłe, z bułką i surówką sezonową.
Placki ziemniaczane z kapustą
Składniki dla 4 osób:
250 g kapusty kwaszonej
600 g startych ziemniaków
1 pokrojona w kostkę cebula
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
1 opakowanie Przyprawy do bigosu Prymat
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kapustę odcisnąć, poszatkować, a następnie połączyć z ziemniakami, cebulą, jajkiem, mąką i ziarnami, doprawić do smaku. Z ciasta uformować placki i usmażyć na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.
Pappardelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki dla 4 osób:
1 pokrojona w kostkę cebula
1 wyciśnięty ząbek czosnku
100 ml oliwy z oliwek
50 ml białego wina
250 ml śmietany 36%
70 g Pomidorów suszonych Smak
200 g sparzonych liści szpinaku
Przyprawa do makaronu Prymat
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat
150 g sera gorgonzola (ew. rokfor)
300 g makaronu pappardelle
80 g sera parmezan
1 łyżka orzeszków piniowych do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać białym winem, a następnie dodać ser pleśniowy i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Całość zalać śmietaną i gotować, doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Pod koniec dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory.
Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Sos połączyć z makaronem, posypać tartym parmezanem i udekorować orzeszkami piniowymi.
Tarta z koziego sera z karmelizowaną czerwoną cebulą i szpinakiem
Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonego w grube plastry twardego koziego sera
3 jajka
250 ml śmietany
100 g karmelizowanej, czerwonej cebuli
100 g sparzonego szpinaku
Karmelizowana cebula:
3 pokrojone w piórka czerwone cebule
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki cukru
30 ml czerwonego octu winnego
1 łyżka grenadiny
1 łyżka miodu pszczelego
Ciasto:
200 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
90 g masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotować cukier z octem winnym, gdy zacznie gęstnieć dodać cebulę i dusić 2 minuty. Następnie dodać czerwone wino, miód i grenadinę. Całość gotować do momentu, aż cebula zgęstnieje.
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto owinąć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, podsypując je lekko mąką. Formę do tarty o średnicy ok. 10 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem tak, aby brzeg ciasta lekko wystawał ponad rant. Po umieszczeniu w formie, ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie piec przez około 15 minut w temperaturze 190ºC, pamiętając o lekkim nakłuwaniu ciasta czubkiem noża. Na ostudzonym cieście umieścić równą warstwę karmelizowanej cebuli. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać szpinak. Masę śmietanowo-szpinakową ułożyć na cebuli, na wierzchu poukładać plasterki koziego sera i lekko je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 140ºC.
A Wy jak często jadacie potrawy bezmięsne? Jakie z nich należą do Waszych ulubionych?