Oczywiście cytrusy to głównie cytryny, pomarańcze, mandarynki, ale też klementynki, grejpfrut żółty, zielony i czerwony czy też pomelo Cytrusy to nawet taka ciekawostka jak kumwat - owoc przypominający wydłużoną pomarańczę, który można jeść ze słodką skórką.
Cytrusy zwykle kojarzymy z sokami oraz owocem jadanym jako zdrowa, lekka i smaczna przekąska czy też deser. Rzadziej posiłkujemy się cytrusami w kulinariach. A warto wiedzieć, że cytrusy doskonale nadają się do przyrządzania tak tradycyjnych deserów jak sernik czy kisiel, jak i bardziej wykwintnego tortu bezowego czy też capcake’a.
Cytrusy równie doskonale smakują w połączeniach bardziej wytrawnych; głównie sałatkach i daniach mięsnych. Zarówno sok, jak i owoce wnoszą orzeźwiającą nutę smakową oraz piękny aromat. Idealnie współgrają z delikatnym mięsem drobiowym. Kaczka, indyk, kurczak a także cielęcina doskonale łączą się ze słodko-kwaśnymi smakami. Mieszanka cytrusów, szczególnie grejpfruta i pomarańczy doskonale komponuje się z sałatami wszelkiego rodzaju oraz serem typu feta. Dla poszukujących bardziej wyrafinowanych form i smaków polecamy połączenie kaszy jaglanej, która przeżywa swój powrót do łask. Ba, z cytrusów można przyrządzić nawet zupę – grecką Supa avgolemono.
Cytrusy to smak, aromat, ale też zdrowie. Co prawda nie zwierają aż tak dużo witaminy C, jak można by wnioskować po kwaśnym smaku, jednak nadal owoce te zawierają sporo witamin. Niestety, często też uczulają, dlatego też należy serować je ostrożnie, szczególnie dzieciom.
Zupa cytrynowa – Supa avgolemono
30 dag skrzydełek z drobiu,
1 cebula (8 dag),
10 dag selera,
1 marchewka (8 dag),
2 łyżki ryżu,
1 żółtko,
4 łyżki soku z cytryny,
1 listek laurowy Prymat,
4 ziarnka ziela angielskiego Prymat,
szczypta cynamonu Prymat, sól
Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, wlać ½ l wody, dodać obraną cebulę oraz obrane i opłukane seler i marchewkę. Dodać przyprawy i gotować na bardzo małym ogniu około 1 godzinę. Ryż dokładnie wypłukać i namoczyć w czystej wodzie na 30 minut.
Wywar przecedzić dodać odcedzony ryż i gotować 17 minut, a następnie zdjąć z ognia. W miseczce roztrzepać żółtko z sokiem cytrynowym i solą, wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do garnka. Przed podaniem zupę podgrzać. Można ją posypać koperkiem Prymat lub natką pietruszki Prymat.
(6-8 porcji)
Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka
Składniki dla 4 osób:
4 x 100 g piersi z kurczaka
Marynata:
1 łyżka oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym
1 łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka Prymat
1 łyżeczka chili pieprz cayenne Prymat
1 łyżeczka suszonej kolendry
Sól czosnkowa Prymat do smaku
2 pomarańcze
2 grejpfruty
2 pęczki rukoli
50 g pokrojonych suszonych pomidorów
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
3 łyżki płatków sera parmezan
Sos vinaigrette:
1 op. włoskiego sosu Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
Sok z 1 cytryny
4 łyżki białego kremu balsamico
Sól, imbir, chili pieprz cayenne do smaku
Sposób przygotowania:
Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Pomarańcze i grejpfruty obrać i wyfiletować nad miseczką. Do wydzielonego podczas filetowania soku dodać oliwę z oliwek i sos vinaigrette, całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Rukolę wymieszać z suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.
Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry.
Na talerzu ułożyć kolejno owoce, mięso oraz sałatkę z rukoli i suszonych pomidorów. Całość skropić sosem vinaigrette. Przed podaniem posypać płatkami parmezanu.
Sałatka z wędzonym indykiem i owocami południowymi
Składniki:
200 g pokrojonej w grube słupki, wędzonej piersi indyka,
½ obranego i pokrojonego w grube słupki melona miodowego,
½ obranego i pokrojonego w grube słupki pomarańczowego melona,
2 filetowane i podzielone na cząstki pomarańcze ,
2 filetowane i podzielone na cząstki grejpfruty,
1 główka sałaty rzymskiej,
100 g kiełków słonecznika,
1 łyżka prażonych pestek słonecznika.
Sos:
2 saszetki Sosu sałatkowego greckiego ziołowo-czosnkowego Prymat,
2 łyżki czerwonego octu winnego,
5 łyżek oleju z pestek winogron,
Sól morska,
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
1 łyżka drobno posiekanej mięty.
Sposób przygotowania: Sporządzić Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki. Sałatę opłukać pod bieżącą wodą, namoczyć w wodzie z kilkoma kostkami lodu. Po odsączeniu wody delikatnie porwać na małe kawałki i wymieszać z pokrojonymi owocami. Sałatkę wyłożyć na talerze i polać sosem. Na sałatce ułożyć pokrojonego wędzonego indyka i posypać pestkami słonecznika.
Sałatka z cykorii
2 kolby cykorii,
3 mandarynki,
1 cebula (7 dag),
sok z 1 pomarańczy,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka Musztardy delikatesowej Prymat,
1 łyżeczka cukru,
sól,
¼ łyżeczki startej Gałki muszkatołowej Prymat,
1 łyżka posiekanego koperku.
Jogurt połączyć z musztardą, gałką, solą, cukrem, koperkiem i sokiem z pomarańczy. Cykorię umyć, osączyć, pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, a obrane mandarynki w kostkę. Składniki połączyć, polać sosem, wymieszać i schłodzić.
(2-3 porcje)
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Składniki dla 2-3 osób: 20 dag pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka, 2 twarde banany, 1 czerwone jabłko (20 dag), 1 pomarańcza, po 1 i ½ łyżki rodzynek i posiekanych orzechów pistacjowych, 3 łyżki brandy, 1 i ½ łyżki soku z cytryny
Sos: 2/3 szklanki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z pomarańczy, szczypta Gałki muszkatołowej, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat.
Sposób przygotowania: rodzynki umyć, osączyć, zalać brandy i po 30 min osączyć. Banany obrać, pokroić w półplasterki i skropić częścią soku z cytryny. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w słupki i skropić resztą soku z cytryny. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i obrać z błonek. Składniki sałatki połączyć i wymieszać. Przygotować sos: wszystkie składniki sosu połączyć, dodać brandy, w której moczyły się rodzynki, wszystko starannie wymieszać. Sałatkę polać sosem, wymieszać, przybrać orzechami i rodzynkami.
Sałatkę w wersji bardziej pikantnej można, zamiast podanego w przepisie sosu, przyprawić Sosem sałatkowym polskim koperkowo-ziołowym Prymat, przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu.