Sierpniowe zbiory warzyw to nie tylko urodzaj pomidorów. W drugiej połowie lata swój sezon rozpoczyna cukinia.
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a nazwa pochodząca z włoskiego słowa "zucchini", oznacza "mała dynia". W wielu regionach polskich cukinia nosi tez drugą nazwę – kabaczek. Zatem czy cukinia czy kabaczek – w sierpniu koniecznie warto zainspirować się w kuchni tym smacznym i niskokalorycznym warzywem o wszechstronnych możliwościach zastosowań.
Cukinia dostępna jest w wielu kolorach; od żółtego, po jasnozieloną, nakrapianą i ciemnozieloną. Najlepsze są warzyw małe do 20 centymetrów, jednak często cukinia rośnie to nawet 60 cm. Jednak im starsze warzywo tym bardziej gumiaste i łykowate, o twardszej skórze i dużych gniazdach nasiennych. Ponadto zawsze używamy tylko części warzywa, ponieważ gniazda nasienne, które należy usuwać, stanowią często nawet połowę cukinii.
Warzywo to jest niskokaloryczne, składa się aż w 95% z wody. Jego walory smakowe przewyższają te odżywcze. Niemniej cukinia zawiera sporo cennego błonnika, witaminę C, witaminy z grupy B, potas, magnez i kwas foliowy. Ponadto cukinia jest lekkostrawna, szczególnie gotowana i duszona.
Cukinia smakuje doskonale pod każdą postacią. W Polsce niezwykle popularne są kotlety z cukinii. Wystarczy pokroić warzywo na plastry, przyprawić solą i pieprzem , następnie obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć . Jednak cukinia nadaje się doskonale do duszenia, grillowania i gotowania, a także do marynowania w occie. W sezonie grillowym warto pamiętać o cukinii jako doskonałym warzywie do grillowania. Zarówno w szaszłykach czy też w plastrach to doskonała przystawka. Cukinia szybko dusi się i gotuje, co czyni z niej doskonały składnik leczo i gulaszów warzywnych. Z cukinii można przygotować też szybką, pyszną i lekką zupę krem. Wystarczy ugotować pokrojoną w kostkę cukinię, dodać marchewkę i pietruszkę, odrobiną soli i pieprzu, całość zmiksować blenderem i pyszna zupa gotowa! Tartą cukinię można dodać do placków ziemniaczanych, urozmaicając tym samym smak tradycyjnego dania. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Oryginalnym pomysłem są konfitury z cukinii, roladki z cukinii jako przystawka…
Słowem, warto zaprzyjaźnić się z cukinią. Jest nie tylko pyszna, ale też świetnie się przechowuje - nawet do 3 tygodni. Zatem zawsze warto ją mieć pod ręką, bo dzięki niej można szybko wyczarować pyszną zupę, przystawkę czy danie obiadowe.
Baranina z cukinią
Składniki:
1 kg młodej baraniny lub wołowiny
1 cebula (10 dag) obrana i posiekana
4 małe cukinie (80 dag)
8 łyżek oliwy
Czosnek Prymat
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 małe pomidory
1 l zsiadłego mleka
Sól i Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć, zalać zsiadłym mlekiem, odstawić na kilka godzin i ponownie opłukać i osuszyć. Mięso pokroić na kawałki około 5cm i lekko obrumienić na oliwie, dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć, często mieszając. Dodać pomidory, czosnek Prymat, natkę pietruszki, sól i pieprz czarny mielony Prymat. Dusić około 60 minut kilkakrotnie mieszając.
Cukinie obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na reszcie oliwy na rumiano, dodać do mięsa i dusić jeszcze 20-30 minut. Podawać z młodymi ziemniakami.
(6-8 porcji)
Pieczona cukinia z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki dla 4 osób:
2 cukinie
120 g pokruszonego sera feta
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanych pomidorów suszonych Smak
2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek Smak
Sól,
Oregano Prymat
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć, oprószyć solą i po kilku minutach osuszyć papierowym ręcznikiem. Fetę połączyć z oliwą, suszonymi pomidorami i oliwkami, doprawić do smaku solą, oregano i przyprawą Tzaztyki. Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem i piec 20 minut w temperaturze 160C. Podawać z salsą pomidorową lub sosem jogurtowym z rzodkiewką i świeżą miętą.
Zupa krem z cukinii z białą czekoladą
Składniki dla 4 osób:
300 g cukinii
50 g cebuli
250 ml bulionu drobiowego
50 g masła
100 g śmietany
150 g mlecznej białej czekolady
Prażone płatki migdałów do dekoracji
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię i cebulę, dusić do miękkości. Dodać bulion i gotować ok. 10 minut. Następnie zupę zmiksować, dodać śmietanę i białą czekoladę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Zupę podawać w bulionówkach udekorowaną prażonymi migdałami i listkami mięty.
Racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem
Składniki dla 4 osób:
¼ obranej i oczyszczonej dyni
1 oczyszczona z nasion cukinia
2 jajka
100 g mąki pszennej
80 g pestek dyni
Kilka gałązek świeżego koperku
2 ząbki czosnku
Olej słonecznikowy do smażenia
250 g jogurtu greckiego
50 g kiełków groszku szparagowego
1 cytryna
Sól, Pieprz czarny Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą, chwilę odczekać, a następnie odcisnąć zbędną wodę. Dodać jajka, mąkę, pestki dyni oraz posiekany czosnek i koperek, wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić do smaku.
Na gorącej oliwie usmażyć okrągłe racuszki, a następnie ułożyć je na talerzach i podawać z kiełkami, greckim jogurtem, czerwonym kawiorem oraz cząstką cytryny.