Bakłażan to nadal dość egzotyczne warzywo w polskiej kuchni. Choć dostępne niemal przez cały rok, budzi wiele wątpliwości. Niby wygląda jak cukinia, kolorem przypomina śliwki… ale z czym to się je?
Otóż bakłażan podobnie jak cukinia może wystąpić jako baza potrawy. Jest dokonały do nadziewania na przykład farszem z mięsa, ryżu, sera czy kasz. Można też go panierować i usmażyć na złoto. Świetnie smakuje po grillowaniu lub pieczeniu. W smaku przypomina cukinię, jest jednak bardziej mięsisty, jak i gorzkawy.
Aby pozbyć się nadmiaru goryczy wystarczy lekko posolić pokrojone warzywo i odczekać chwilę. Papierowym ręcznikiem można zebrać wyciągniętą przez sól wodę i nadmiar goryczy. Tak przygotowany bakłażan świetnie nadaje się do potrawek typu gulasz, jako dodatek do makaronów czy wszelkich zapiekanek. Do najpopularniejszych dań z bakłażana należy tradycyjna potrawa kuchni greckiej 'musaka', czyli zapiekanka z bakłażanem, mięsem mielonym, pomidorami i beszamelem. Upraszczając – tak jak Włosi posługują się makaronem w przekładaniu lasagne, tak Grecy wykorzystują bakłażana. Pieczony czy też grillowany bakłażan jest świetnym dodatkiem do sałatek.
Bakłażan jest delikatny w smaku, by nie rzec – mdły, ale dzięki temu świetnie łączy z wyrazistymi smakami takim jak feta czy ser kozi. Także pomidory suszone, czosnek i oregano podniosą walory smakowy potraw z bakłażana.
Wato pamiętać, że bakłażan podczas smażenia pochłania tłuszcz jak gąbka, zatem należy uważać, aby bakłażan nie stał się bombą kaloryczną.
Bakłażany z pikantnym sosem
Chrupiące plastry bakłażana, słodko-kwaśny pikantny sos doprawiony najlepszymi przyprawami Prymat… Czy to jako przystawka, czy jako dodatek do dania głównego, ten zestaw wzbudza zawsze wiele emocji. Ani się spostrzeżesz, a dla Ciebie nie zostanie już ani kawałek!
3 bakłażany /90 dag/, sól
Sos: 6 łyżek oliwy, 3 łyżki ciemnego sosu balsamicznego, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki miodu /najlepiej gryczanego/, ½ łyżeczki tymianku Prymat,2 zmiażdżone ząbki czosnku, ½łyżeczki przyprawy ziołowej do grilla Prymat, sól
Bakłażany umyć pokroić wzdłuż w plastry grubości ½ cm, posolić, odstawić na 30 min, a w tym czasie przygotować sos: połączyć wszystkie składniki sosu i starannie wymieszać.
Bakłażany opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana ułożyć na ruszcie grilla i opiekać po 4 min z każdej strony. Po zdjęciu z grilla smarować obficie plastry bakłażana przygotowanym sosem. Podawać do dań mięsnych i rybnych.
W podobny sposób można przygotować cukinię lub kabaczka.
Musaka
5 bakłażanów (1,5 kg), 3 pomidory (50 dag), 2 cebule (20 dag) 3 ząbki czosnku, kilka świeżych listków bazylii, 1/3 szklanki oliwy, 50 dag mielonego mięsa wołowego, ½ szklanki białego wina, 10 dag startego ostrego sera (tylżycki, warmiński), sól, pieprz czarny mielony Prymat
Sos beszamelowy: 10 dag masła, ½ szklanki mąki, 1l mleka, 2 jajka, sól, pieprz czarny mielony Prymat, 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Prymat, do smażenia: oliwa
Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić w plastry, ułożyć na sicie, obficie posolić i odstawić na 60 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanym w rondlu oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, wlać kilka łyżek wody, wymieszać i chwilę dusić. Następnie dodać wino, pomidory, bazylię i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat.
Plasterki bakłażanów opłukać osuszyć i obsmażyć na oleju z obu stron. Dno płaskiej formy do pieczenia wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.
Przyrządzić sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając
Gotować 3-5 minut. Doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym Prymat i gałką muszkatołową Prymat. W misce roztrzepać jajka dodać trochę sosu, wymieszać i wlać do garnka z sosem energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem i zapiekać 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna być rumiana. Podawać gorącą pokrojoną na kwadraty.
Makaron tagliatelle z bakłażanami
Składniki dla 4 osób:
100 g makaronu tagliatelle
100 ml oliwy z oliwek
1 duży, pokrojony w paski bakłażan
2 pokrojone w piórka cebule szalotki
80 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych
8 pokrojonych w cząstki pomidorów cherry
4 pokrojone w paski plastry szynki parmeńskiej
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego Oregano Prymat
½ łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat
80 ml białego wina
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
100 g tartego parmezanu w płatkach
1 pęczek rukoli
Kilka gałązek świeżej bazylii do dekoracji
8 dużych kaparów do dekoracji
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską, oregano i chili. Całość podlać białym winem i smażyć około 5 minut.
Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić do smaku i przełożyć na talerz. Przed podaniem pastę posypać płatkami parmezanu, udekorować kaparami i listkami bazylii.
Smażone bakłażany z dipem meksykańskim
Składniki dla 4 osób:
3 bakłażany
50 g mąki
100 g Bułki tartej PRYMAT
2 jajka
Oliwa z oliwek do smażenia (pomace)
Sól morska w młynku, Pieprz czarny mielony, Oregano PRYMAT
Party Dip Meksykański Prymat
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy w zimnej wodzie, obieramy ze skórki i kroimy na średniej wielkości krążki. Panierujemy po kolei w mące, następnie w jajkach roztrzepanych z dodatkiem soli, pieprzu i oregano, a na końcu w bułce tartej. Gotowe talarki smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Podajemy z Party Dipem Meksykańskim Prymat przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu, jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań mięsnych, np. drobiu.
„Mdlejący imam” – nadziewane bakłażany – Imam bayildi
4 bakłażany (1,20 kg), 11/4 szklanki oliwy, 2 cebule (20 dag) obrane i drobno posiekane, 3 obrane i posiekane ząbki czosnku, 2 strąki papryki oczyszczone, opłukane i dowolnie pokrojone, 3 pomidory (40 dag) sparzone, obrane i pokrojone w plasterki, 2 łyżki pasty pomidorowej, ½ łyżeczki słodkiej papryki Prymat, szczypta zmielonego ziela angielskiego Prymat, 1 łyżka cukru, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz czarny mielony Prymat
Umyte bakłażany osuszyć a ściereczce, obciąć końce i naciąć wzdłuż (nie obierać). Bakłażany smażyć 5 minut na oleju, na małym ogniu, obracając 2-3 razy. Po usmażeniu przełożyć na talerz. Do oliwy po smażeniu bakłażanów dodać cebule, czosnek oraz paprykę i smażyć na małym ogniu 5 minut. Następnie włożyć na patelnię 1 pomidor i pastę pomidorową, doprawić pieprzem czarnym mielonym Prymat, paprykę słodką Prymat, zielem angielskim Prymat, wymieszać i smażyć dalej 3 minuty, kilka razy zamieszać. Bakłażany nadziewać przygotowanym farszem, wkładając go w nacięcie, a następnie układać w naczyniu żaroodpornym, dodać resztę pomidorów, wlać ½ szklanki wody, posypać cukrem i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza. Podawać posypane natką pietruszki.
(4-5 porcji)
Wegetariańska potrawka z bakłażana i cukinii z pomidorami
Składniki dla 4 osób:
1 łyżka Oregano Prymat
Do smaku: Sól ziołowa MŁYNEK, Chili pieprz cayenne, Papryka słodka Prymat, cukier
3 pokrojone w słupki bakłażany
2 pokrojone w słupki cukinie
6 pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
4 duże posiekane ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonych Oliwek czarnych Smak
1 łyżka pokrojonych Oliwek zielonych Smak
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
½ szklanki tartego sera Bursztyn
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu na oliwie usmażyć bakłażany, cukinię i czosnek. Do tak przygotowanych warzyw dodać pomidory, czarne i zielone oliwki. Całość dusić około 15 minut i doprawić do smaku. Podawać z włoską bagietką lub pieczywem ciabatta i tartym serem Bursztyn.