Jest źródłem magnezu, żelaza, fosforu, manganu i witaminy E oraz niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest też największym po ostrygach naturalnym źródłem cynku, który ceniony jest w profilaktyce przeziębień. O czym mowa - o dyni rzecz jasna!
Smak dyni jest uniwersalny i subtelny zarazem. Zatem danie nieodpowiednio doprawione może wydawać się zbyt delikatne a nawet mdłe w smaku. Tym, co najlepiej wzbogaci smak potrawy z dyni, są wszelkie przyprawy o korzennym, jak i pikantnym smaku. Ostrości oraz nieco słodkawego smaku dodadzą dyni między innymi imbir mielony oraz gałka muszkatołowa.
Smak naszej Zapiekanki z dyni wzbogaci również ser żółty (możecie wybrać dowolny rodzaj). Jeśli macie ochotę, możecie dodać do niej również inne warzywa. Wszystko zależy od Waszej fantazji :).
Nie pozostaje nam więc nic innego, jak zaprosić do wypróbowania "Zapiekanki z dyni".
Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"