Truskawki co roku mają moc obezwładniającą, co widać nawet po facebooku, serwisach czy magazynach kulinarnych. Ich apetyczna barwa, kuszący aromat i rozbudzający wspomnienia z dzieciństwa smak sprawiają, że każdy z niecierpliwością czeka na pierwszą miseczkę truskawek.
Do szczęścia wystarczy smak naturalnych, najlepiej polskich truskawek. Odrobina śmietany, trochę cukru, a dla niektórych … solo, czyli bez jakichkolwiek dodatków. Po pierwszym upojeniu truskawkowym smakiem przychodzi czas na kulinarne eksperymenty. Truskawki to wdzięczny obiekt – inspiruje zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i bardziej współczesnej.
Krótki sezon na truskawki sprawia, że w czerwcu wszystko ma smaki truskawek – tarty, gofry, naleśniki, słodkie pierogi i knedle, koktajle oraz wszelkie inne desery. Truskawki można też dodać do wytrawnych sałatek na bazie mixów, a szczególnie rukoli sałat i na przykład z piersi z kurczaka czy kaczki.
Jak wielu się domyśla truskawki botanicznie wywodzą się od dziko rosnących poziomek. W XVIII wieku w Wersalu z krzyżówki dwóch gatunków poziomek udało się wyhodować odmianę charakteryzującą się dużymi owocami zwaną poziomką ananasową.
Jak Was inspirują truskawki?
Pierś z kaczki marynowana w rozmarynie podana na kurkach z truskawkami i białym kremem balsamico
Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kaczki (po 200 g każda)
Marynata:
100 ml oliwy z oliwek
50 ml czerwonego wina
2 ząbki czosnku
1 starta na tarce o grubych oczkach
¼ selera starta na tarce o grubych oczkach
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
Sól, grubo mielony czarny pieprz
200 g kurek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę szalotki
50 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła cytrynowego
50 ml białego kremu balsamico
80 g świeżych truskawek
Kilka listków świeżej mięty
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte piersi z kaczki zamarynować w oliwie, czerwonym winie, czosnku, startych warzywach i rozmarynie, doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, dodać kurki, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać masło cytrynowe i biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość doprawić do smaku, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.
Kaczkę wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie piec około 12 minut w temperaturze 200ºC.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami. Tak przygotowane danie podawać z bukietem ulubionych, chrupiących sałat.
Truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem
Składniki dla 10 osób:
500 g świeżych truskawek
300 g cukru
2 pomarańcze
Sok z 2 pomarańczy
3 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować, rozmaryn drobno pokroić. Cukier skarmelizować delikatnie na patelni, aby uzyskał jasnobrązowy kolor. Dodać odszypułkowane, umyte i osuszone truskawki, sok z pomarańczy, rozmaryn i filetowane pomarańcze. Całość smażyć przez chwilę, a następnie przełożyć do naczyń.
Tak przygotowany deser można podawać z lodami waniliowymi.