Wraz z pełnią lata zaczyna się czas warzyw, owoców, grzybów… i to najlepszych, bo nie ze szklarni a z gruntu, polskiego słońca i letniego deszczu.
Stoiska warzywne uginają się pod ciężarem jędrnych ogórków, aromatycznych malin, złoto żółtych kurek, smacznych pomidorów. A wśród nich wybieramy dziś cukinię.
Każdy, kto próbował kiedyś ją uprawiać, wie, że rodzi wyjątkowo obficie. A te ilości potrafią budzić kulinarną konsternację, co z nią robić… Czasem też nie sięgamy po nią, bo brakuje pomysłu, jak zachwycić nią domowników. Nie dość, że to zielone warzywo, a jak widomo zielone czasem „gryzie w zęby” zarówno mężczyzn, jak i dzieciaki, to jeszcze wymagające obróbki cieplnej, czyli gotowania, smażenia czy też duszenia.
Cukinia jest warzywem, które może rozbudzić kulinarną wyobraźnię. Oczywiście klasyczne smażone kotleciki z cukinii panierowane w jajku i bułce mogą smakować wybornie i przywodzić na myśl smaki dzieciństwa. Jednak stanie nad patelnią z gorącym tłuszczem w upały może być chybionym pomysłem.
Cukinię można potraktować o wiele lepiej. Można ją ugotować i zmiksować na delikatną zupę krem, zapiec w piekarniku z nadzieniem w stylu greckim z fetą i oliwkami lub włoskim – jak bolognese. Cukinia szybko dusi się i gotuje, co czyni z niej doskonały składnik leczo i gulaszów warzywnych, szczególnie na upalne dni… W sezonie grillowym warto pamiętać o cukinii jako doskonałym warzywie do grillowania. Zarówno w szaszłykach czy też grillowana w plastrach to apetyczna przystawka.
Omlet z cukinią i serem
Potrzebujesz na 4 porcje:
2łyżki oliwy z oliwek,
1 pokrojoną w paski czerwoną paprykę bez skóry,
1 pokrojoną w plasterki cukinię,
8 jajek (do przygotowania 2 omletów),
200 g sera brie,
½ łyżeczki mielonej Gałki muszkatołowej Prymat,
1 łyżeczkę Ziół prowansalskich Prymat,
do smaku: Sól czosnkową, Pieprz czarny mielony Prymat.
Sposób przygotowania:
Warzywa obsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, doprawić do smaku. Jajka ubić z solą i pieprzem. Warzywa zalać jajkami, a na wierzchu ułożyć plastry sera. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż potrawa się zetnie. W trakcie smażenia omlet można przewrócić na drugą stronę.
Pieczona cukinia z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki dla 4 osób:
2 cukinie
120 g pokruszonego sera feta
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanych pomidorów suszonych Smak
2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek Smak
Sól,
Oregano Prymat
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć, oprószyć solą i po kilku minutach osuszyć papierowym ręcznikiem. Fetę połączyć z oliwą, suszonymi pomidorami i oliwkami, doprawić do smaku solą, oregano i przyprawą Tzaztyki. Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem i piec 20 minut w temperaturze 160°C. Podawać z salsą pomidorową lub sosem jogurtowym z rzodkiewką i świeżą miętą.
Wegetariańska potrawka z bakłażana i cukinii z pomidorami
Składniki dla 4 osób:
1 łyżka Oregano Prymat
Do smaku: Sól ziołowa MŁYNEK, Chili pieprz cayenne, Papryka słodka Prymat, cukier
3 pokrojone w słupki bakłażany
2 pokrojone w słupki cukinie
6 pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
4 duże posiekane ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonych Oliwek czarnych Smak
1 łyżka pokrojonych Oliwek zielonych Smak
1 szklanka oliwy z oliwek
½ szklanki tartego sera Bursztyn
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu na oliwie usmażyć bakłażany, cukinię i czosnek. Do tak przygotowanych warzyw dodać pomidory, czarne i zielone oliwki. Całość dusić około 15 minut i doprawić do smaku. Podawać z włoską bagietką lub pieczywem ciabatta i tartym serem Bursztyn.